UDRUŽENJE DRŽAVNIH TUŽILACA:

"Između kritike i klevete je velika razlika, osporavamo uvrede na račun Katnića"

„U konkretnom slučaju o tome nije riječ. Između kritike i klevete velika je razlika, kritike i uvrede ne mogu biti isto“, navodi se u saopštenju Udruženja tužilaca
71 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.11.2016. 15:01h

Dio javnosti presuđuje prije suda i pokušava politički da konotira djelovanje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), ocijenili su iz Udruženja državnih tužilaca i poručili da javnost ima pravo da sumnja, ali ne i da vrijeđa glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Iz Udruženja su, povodom polemike u javnosti u vezi sa predmetom SDT-a koji se odnosi na krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, podsjetili da je Zakonom o državnom tužilaštvu propisano da ono vrši svoju funkciju na osnovu Ustava, zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora.

Oni su naglasili da se poslovi Državnog tužilaštva ne smiju vršiti ni pod čijim uticajem, i da niko ne smije da utiče na Tužilaštvo u vršenju njegovih poslova.

„Ovakvo podsjećanje neophodno je zbog dijela javnosti koji sudi i presuđuje prije Suda, i koji pokušava da djelovanje SDT-a, na čelu sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem, politički konotira“, kaže se u saopštenju.

Iz Udruženja su istakli da su svi u Državnom tužilaštvu zahvalni zbog kritika na rad, u bilo kojem predmetu, ukoliko one doprinose da se rad državnih tužilaca u Crnoj Gori unaprijedi i poboljša.

„U konkretnom slučaju o tome nije riječ. Između kritike i klevete velika je razlika, kritike i uvrede ne mogu biti isto“, navodi se u saopštenju Udruženja tužilaca.

Oni su kazali da poštujuo pravo javnosti da zna, ali istovremeno ističu da to pravo ne može niti smije biti apsolutno, naročito kada je riječ o postupku koji je u toku. „O postupanju SDT-a, baš kao i u svakom drugom predmetu, konačnu riječ daje isključivo i jedino Sud“.

„Javnost ima pravo da sumnja, to niko ne spori, ali Udruženje državnih tužilaca Crne Gore osporava pravo na uvrede koje se upućuju Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću“, naglasili su iz Udruženja.

Oni su podsjetili da je riječ o pravniku koji je svoju profesionalnu vrijednost dokazao kroz višedecenijsko iskustvo, i kojeg je, na predlog vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, Tužilački savjet jednoglasno izabrao za glavnog specijalnog tužioca.

„Svjedoci smo da je upravo tim koji predvodi Katnić za kratko vrijeme postigao značajne i zavidne rezultate koje je pozdravila ne samo domaća, već i međunarodna javnost. Dio javnosti ima pravo da tu činjenicu zaboravi, ali nema pravo da vrijeđa na najprizemniji način“, poručili su iz Udruženja.

Oni su naglasili da predstavnici Državnog tužilaštva neće biti dio ni jedne, ni druge, bilo medijske, bilo političke grupacije. „Naš zadatak je jasan – da se pridržavamo Ustava i zakona i da gonimo učinioce krivičnih djela, ko god oni bili. Upravo to, od kada je izabran za glavnog specijalnog tužioca, Katnić i čini“.

„Uvjereni smo da, kao ni do sada, pritisci koji dolaze sa različitih adresa neće, niti mogu, uticati na odluke koje donose državni tužioci, pa tako ni glavni specijalni tužilac. To je svima jasno, još od dana kada je Katnić izabran za glavnog specijalnog tužioca“, zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas