Nagrada "Kino-oko" i film "Krivica" za početak trećeg Podgorica film festivala

PFF je i dobitnik EFFE label-a za 2017-2018. godinu, koja se dodjeljuje festivalima za posvećenost umjetnosti i uključivanje lokalne zajednice u evropski i globalni kontekst
119 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2018. 12:36h

Podgorica film festivala otvoren je sinoć u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” i trajaće do nedjelje, 9. decembra. Crnogorska kinoteka, koja je uz nevladinu organizaciju Podgorica film festival i organizator događaja, na zvaničnoj ceremoniji otvranja dodijelila je svoju godišnju nagradu proslavljenom srpskom reditelju i bivšem profesoru Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju Milošu Miši Radivojeviću.

Žiri: Branko Baletić (predsjednik), Vuk Perović i Nemanja Bečanović, donio je odluku da za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti nagradu “Kino-oko” dodijeli Radivojeviću, a uručio ju je direktor Kinoteke Andro Martinović.

“Više puta Miša Radivojević nam je rekao da je najefikasniji način da upropastite svoj život, u ovim našim sredinama, jeste da se bavite filmom. A uvijek je tu za svoje prijatelje i za svoje brojne bivše studente. Od Miše smo učili kako da budemo svoji, kako da budemo slobodni a ono što možda nadasve cijenim je što je to čovjek koji razumije koliko je teško mijenjati svoj mali svijet i koliko je to važno i koliko je bitno da uredimo svoje dvorište... a tada ćemo uticati i na druge. Zbog tih razloga veliko mi je zadovoljstvo da mu predam ovu nagradu,” izjavio je Martinović prilikom uručenja nagrade.

Radivojević je istakao da je ponosan i ispunjen zbog nagrade ali i da mu nagrada Kinoteke "miriše na kraj, jer je kinoteka mjesto gdje se čuvaju filmove ličnosti koje odlaze".

"Ali, mene ne plaši ta perspektiva, ja nastavljam da radim i nastaviću koliko god mogu, sa nadom da reditelji vrlo rijetko umiru snimajući svoje filmove, uvijek umiru između filmova ili posle snimljenih filmova. Budući da sam izložen tom riziku da i dalje snimam, trudim se da me moji bivši studenti što češće pobjeđuju na festivalima i ponosan sam zbog toga, a s druge strane ako se desi da se sa tim svojim filmovima pomalo i obrukam ja ću vratiti jednu ovakvu nagradu", kazao je on.

Radivojević je istakao i da je navikao da trpi oštre i rigorozne kritike i kazao da "bez neuspjeha nema nikakvog uspjeha".

"Ako bih se osvrnuo na tih 60 godina na filmu to je sasvim sigurno šezdeset godina osporavanja. Osporavanja i izvijesne vrste neuspjeha. Ali mislim da predstavljam jedan izvanredan primjer i na neki način ohrabrenje za ljude koji trpe neuspjehe. Bez neuspjeha nema nikakvog uspjeha. Čovjek koji nije doživio ozbiljne neuspehe ne može da doživi ni ozbiljne uspjehe. Tako da došao sam do poptuno apsurdne tačke da mladima preporučujem i jednu dozu neuspjeha” rekao je reditelj nakon primanja nagrade.

Festival je otvorila gradska sekretarka za kulturu i sport Nela Savković Vukčević koja je istakla posvećenost i entuzijazam organizatora - Andra Martinovića i Sare Radović. Nakon toga je prikazan i film "Krivica" Gustava Molera koji je danski kandidat za nagradu “Oskar”.

U toku pet festivalskih dana, podgorička publika imaće priliku da pogleda 26 dugometražnih i kratkih igranih filmova, među kojima su crnogorske premijere, regionalni i međunarodni filmovi, kao i tribine iradionice u okviru pratećeg programa. Ulaz na sve projekcije i prateće programe je slobodan.

PFF je i dobitnik EFFE label-a za 2017-2018. godinu, koja se dodjeljuje festivalima za posvećenost umjetnosti i uključivanje lokalne zajednice u evropski i globalni kontekst.

Festival su podržali Filmski centar Crne Gore, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Ministarstvo kulture i Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Partneri festivala su KIC “Budo Tomović” i Yunus Emre Institut Podgorica.

Galerija

Bonus video: