U postavci i radovi Popovića i Glamočaka

Radovi Dimitrija Popovića i Zlatka Glamočaka dio su izložbe koja će sjutra biti otvorena u pariskoj galeriji “Roi Dore”
143 pregleda 0 komentar(a)
Rad Dimitrija Popovića
Rad Dimitrija Popovića
Ažurirano: 23.11.2016. 11:36h

Radovi crnogorskoh umjetnika Dimitrija Popovića i Zlatka Glamočaka našli su se u raskošnom izboru četrdeset umjetnika na izložbi “Krst u umjetnosti, umjetnost krsta” koja će biti otvarena sjutra u pariskoj galeriji “Roi Dore”.

Tematika krsta, koliko univerzalna toliko i lična mitologija koja se ponekad ukršta i sa provokacijom, biće predstavljena pariskoj publici sa šezdeset radova savremene i moderne umjetnosti. Na izložbi su predstavljeni radovi Džeksona Poloka, najskupljeg savremenog slikara i ikone savremenog slikarstva, ekscentričnog Salvadora Dalija, Žorža Ruoa ekspresioniste i foviste koji zauzima posebno mjesto u istoriji slikarstava 20. vijeka. Ruo je izlagao u Muzeju moderne umjetnosti u Njujorku 1938. godine da bi 1948, nezadovoljan radovima, spalio svojih 315 slika! Tu su i radovi Žaka Vilona, koji je sa bratom Marselom Dišanom na koga je izvršio uticaj, učestvovao u velikoj avanturi moderne umjetnosti. Sa Marselom Dišanom organizovao je okrugle stolove o umjetnosti na kojima su učestvovali umjetnici poput Fransis Picabi, Fernanda Ležea, Roberts Delunija. Vilonovi radovi se, pored Bobura, nalaze u najprestižnijim muzejima.

Na izložbi u galeriji “Roi Dore” biće prikazan i rad Žen Pola, slikara koji je svojim razuzdanim grafizmom i romantičnim životom obezbijedio sebi status neprikosnovenog ekspresioniste Pariza i Francuske. Tu je i djelo Terija O'Nila, američke zvijezde i fotografa mondenskog miljea koji je svojim objektivom ovjekovječio mnoge ličnosti iz svijeta umjetnosti, kao što su Romi Šnjader, Dejvid Bouvi, Madona, Bitlsi, Pol Njumen...

Na izlozbi “Krst u umjetnosti, umjetnost krsta” izlaže i Vladimir Veličković, francuski akademik i veliko ime savremene figuracije, Akile Žaket, čijoj je reputaciji, pored članstva u Francuskoj akademiji nauka i umjetnosti, doprinijela je i čuvena nagrada “Prix de Rome”. Drugi slikar na izložbi čijem je prestižu doprinijela pomenuta nagrada je Fransis Montani koji je izlagao i u Muzeju moderne umjetnosti grada Pariza. Tu je i rad Zdislava Beksinskog, slikara čije je teatralno postavljanje košmarnih vizija omogućilo ovom slikaru da se njegovi radovi nađu u kolekcijama holivudskoga miljea - kod čuvenog režisera Romana Polanskog, na primjer.

Izložbu će propratiti luksuzni i bogato ilustrovani katalog u kome je u predgovoru istaknuto da je krst znak jednostavne vizuelne pojavnosti, ali i kompleksnosti i univerzalni simbol koji, u zavisnosti od epohe, može biti i predmet kontroverze. Noseći u sebi emocionalnu i spiritualnu nabijenost, ovaj motiv je prisutan bilo da se radi o religioznom ili profanom kontekstu, kao i u umjetnosti - od antike do danas.

Bonus video: