Medenica: Svi da se uključe u borbu protiv korupcije

Ona je rekla je da je borba protiv korupcije izuzetno važna tema na globalnom i nacionalnom nivou
57 pregleda 15 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.11.2016. 11:19h

Korupcija otežava ekonomski rast i razvoj, urušava autoritet institucija i ugrožava osnovne interese i potrebe svakog društva i zato je potrebno da se svi društveni činioci uključe u suzbijanje te pojave, poručila je predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica.

Ona je rekla je da je borba protiv korupcije izuzetno važna tema na globalnom i nacionalnom nivou.

„Nema potrebe previše trošiti riječi o negativnim posljedicama ovog fenomena koji otežava ekonomski rast i razvoj, urušava autoritet institucija, njihov legitimit i transparentnost, dovodi u pitanje socijalnu stabilnost, jednom riječju – ugrožava osnovne interese i potrebe svakog društva“, rekla je Medenica na konferenciji „Do efikasnije borbe protiv korupcije u Crnoj Gori“.

Ona je dodala da korupcija najviše pogađa mlade demokratije i države u tranziciji, kakve je Crna Gora.

Prema njenim riječima, korupcija je problem koji pogađa sve djelove društva i stoga svi društveni činioci imaju interes i obavezu da se uključe u njeno suzbijanje.

„Svi zajedno moramo doprinijeti stvarnju kulture transparentnosti, integriteta, odgovornosti i jačanja povjerenja u institucije“, poručila je Medenica.

Ona je navela da je borba protiv korupcije bila jedan od motiva za uvođenje određenih rješenja koja predstavljaju novinu za sudski sistem.

„Poseban izazov za crnogorsko pravosuđe predstavlja primjena instituta koji kao relativno novi nijesu u velikoj mjeri korišteni – kao što su oduzimanje imovinske koristi, svjedok saradnik i sporazum o priznanju krivice, koji se u razvijenim demokratijama široko primjenjuju“, kazala je Medenica.

Ona je, komentarišući istraživanje javnog mnjenja, prema čijim rezultatima polovina građana smatra da je korupcija najveći problem u radu sudova, kazala da u sudstvu na takvu precepciju građana nijesu imuni.

„Moramo naći modalitete kako da je učinimo što manjom. Da li ima korupcije u sudstvu je ključno pitanje, ja ne mogu reći da je nema, ali ne mogu reći ni da je ima“, kazala je Medenica.

Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković, kazao je da su svi svjesni činjenice da je korupcija u Crnoj Gori izražn problem.

On je ocijenio da je u borbi protiv te pojave potrebna ne samo želja već i odlučnost „da se sa ovom pošasti izborimo“.

„Nephodna je svakodnevna koordinirana saradnja svih državnih institucija čiji je zadatak da se svi koji su podložni korupciji pozovu na odgovornost. A to su ne samo oni koji rade svoj posao, već i oni koji su spremni da koruptivnim radnjama dođu do konkretnog cilja“, naveo je Stanković.

On je poručio da svi zajedno sa riječi treba da pređu na djela i preduzmu konkretne akcije.

„Samo tako možemo biti efikasni i to je imperativ za državne institucije u Crnoj Gori. Naš zadatak je da građanima obezbijedimo bezbjedno okruženje, a put do njega nikako ne sije biti korupcija. Zato je prioriot svih nas da saradnjom doprinesemo ostvarenju tog cilja, na to smo između ostalog i obavezni“, poručio je Stanković.

On je rekao da je cilj tužilaštva sticanje povjerenja javnosti, „ali ne možemo donositi odluke na osnovu očekivanja javnosti“.

„Mi se rukovodimo isključivo dokazima, jer je samo tako nešto u skladu sa zakonom“, poručio je Stanković.

On je, upitan da li politički pritisci utiču na rad tužilaca, odgovorio da je tužilaštvo samostalan organ i da svoju funciju vrši bez bilo čijeg uticaja.

„Državno tužilaštvo neće niti osluškuje šapat dnevne politike, niti poznaje političku pripadnost, već postupa po principima jednakosti i zakonitosti da su svi građani jednaki pred zakonom, tako da pripadnici bilo koje političke organizacije ne mogu očekivati povlašćeni položaj pred tužilaštviom“, naglasio je Stanković.

Koordinatorka programa Škole demokratskog rukovođenja, Sanja Rašović, kazala je da je poslednji izvještaj Evropske komisije (EK) nedvosmileno pokazao da je u državi korupcija široko raspostranjena.

„Prema ocjenama EK, Crna Gora je ostvarila određeni napredak pogotovo u kontekstu prilagođavanja zakonodavnog okvira i uspostavljanja institucija, ali konkretni rezultati na tom polju izostaju i vrlo su ograničeni“, rekla je Rašović.

Ona je kazala da je izvještajem jasno poručeno da će uspješnost u poglavljima koji se tiču vladavine prava i konkretnih rezultata u borbi protiv visoke korupcije i kriminala zavisiti i ukupan tempo pristupnih pregovora.

Bonus video: