CEREMONIJA U STOKHOLMU BEZ DILANA

U društvu sa Sartrom, Pinterom i Pasternakom

Organizatori svečane ceremonije pomirljivo su napomenuli kako je već bilo više dobitnika i dobitnica Nobelove nagrade za književnost koji nisu došli na dodjelu i da Dilan nije prvi slučaj te vrste
1 komentar(a)
Bob DIlan, Foto: Trbimg.com
Bob DIlan, Foto: Trbimg.com
Ažurirano: 04.04.2019. 21:42h

Kako stvari trenutno stoje, Bob Dilan nema namjeru da se pojavi na dodjeli Nobelove nagrade za književnost koja će biti održana danas u Stokholmu. Dilan nije prvi dobitnik književnog Nobela koji se nije pojavio na svečanoj ceremoniji Švedske akademije - bilo je nekih laureata koji iz različitih razloga nisu lično došli da preuzmu vjerovatno najvažniju književnu nagradu na svijetu.

Prvo je danima ćutao, tako uporno da ga je jedan od članova Švedske akademije proglasio arogantnim, a onda se ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Bob Dilan oglasio kratkim pismom upućenim onima koji su ga imenovali laureatom najvažnije svjetske književne nagrade. Dilan je poručio da ne može doći na dodjelu Nobela zbog drugih obaveza, ali je i dodao da se osjeća “iznimno počašćeno što je nagradu dobio”.

Organizatori svečane ceremonije pomirljivo su napomenuli kako je već bilo više dobitnika i dobitnica Nobelove nagrade za književnost koji nisu došli na dodjelu i da Dilan nije prvi slučaj te vrste.

Na primjer, ruski pisac Boris Pasternak, dobitnik Nobela 1958. za roman “Doktor Živago”, nije došao na ceremoniju zbog ogromnog pritiska tadašnjih sovjetskih vlasti koje nisu bile oduševljene što je nagrađen roman koji su smatrali reakcionarnim, a francuski filozof i pisac Žan Pol Sartr 1964. odbio je nagradu iz principijelnih razloga, pa stoga nije došao ni na dodjelu.

Austrijanka Elfriede Jelinek 2004. godine nije se pojavila u Stokholmu zbog bolesti i straha od velikih ljudskih masa, a teško bolestan bio je i britanski dramski pisac Harold Pinter, dobitnik Nobela 2005. Starost i slabo zdravlje bili su razlozi zbog kojih 87-godišnja britanska spisateljica Doris Lesing 2007. nije preuzela nagradu, kao i majstor kratke priče, tada 82-godišnja Kanađanka Alis Manro, čiju je nagradu 2013. preuzela kćerka Dženi.