ŠTA JE SVE MUJOVIĆ ISPRIČAO NA SUĐENJU

"Marović spremao ubistva Kuljače i Olivere Ilinčić"

Tvrdi da je on tužilaštvu dostavio dokaze o milionskim krađama u Budvi i da zbog toga suđenje doživljava kao hajku i progon od nekadašnjeg predsjednika državne zajednice Srbija i Crna Gora
88 pregleda 69 komentar(a)
Veselin Mujović, Foto: Savo Prelević
Veselin Mujović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.11.2016. 07:09h

Podgoričanin Veselin Mujović negirao je juče da je Svetozara Marovića prevario za 890.000 eura, ali je zato bivšeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića optužio da je pripremao likvidacije bivših saradnika Rajka Kuljače i Olivere Ilinčić.

Mujoviću je juče u podgoričkom Osnovnom sudu počelo suđenje zbog optužbe da je Budvanina prevario tako što mu je uzeo novac, lažno nudeći pomoć u istragama koje Specijalno tužilaštvo vodi ili je vodilo protiv Marovića i članova njegove porodice.

Tvrdi da je on tužilaštvu dostavio dokaze o milionskim krađama u Budvi i da zbog toga suđenje doživljava kao hajku i progon od nekadašnjeg predsjednika državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Prepričao je da je sa Marovićem obnovio kontakt prije dvije, tri godine kada je pokušavao da između političara i Ilinčićeve riješi spor “težak” 12 miliona eura, u vezi sa zemljišnom parcelom kod hotela Splendid.

“Imao sam punomoćje od Olivere Ilinčić da riješim spor koji je imala sa Marovićem. Tim povodom sam dva puta boravio u Parizu i saznao za brojne nezakonitosti koje su se ticale finansijskih malverzacija vrijednih 400 miliona eura. Kada su Marovići za to saznali, čuo sam da je Đorđina Marović rekla da sam ubačeni element od strane premijera Mila Đukanovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića kako bi uhapsili članove porodice Marović. Ja sam osoba koja je Maroviću zakazala sastanak sa tužiocem Katnićem i znam da se prilikom tih razgovora on saglasio da prizna krivicu, odleži pet godina zatvora i vrati osam miliona eura”, kazao je Mujović juče na sudu.

On je rekao da su marović i njegovi htjeli da diskredituju Katnića: “Čak sam specijalnom tužiocu saopštio i imena osoba koje su se sastajale sa tim ciljem. Ni 50 odsto budvanskih afera ne bi bilo rasvijetljeno da nisam aktivno učestvovao”.

Mujović je sudiji rekao da on nije inicirao priču na temu pomoći u postupcima koji se vode protiv članova porodice Marović, naglašavajući da je zapravo Svetozar konstantno insistirao da njegove poruke prenosi Milu Đukanoviću.

“Sa Đukanovićem sam prijatelj 25 godina, pa to nijesam želio da uradim. U taj prijateljski odnos nijesam želio da miješam ovo. Ja i Marović jedino smo razgovarali o tome da ga povežem sa Katnićem i da mu pomognem oko švajcarske banke... Iniciranje susreta sa Milivojem Katnićem tražio zato što je znao da sam dobar sa premijerom koji je na to mjesto postavio Katnića”.

Kazao je da je Svetozara Marovića i Oliveru Ilinčić prijavio tužilaštvu onog trenutka kada je shvatio da ga lažu:

“I kada sam shvatio da oboje razmišljaju da angažuju ljude da likvidiraju suprotnu stranu”.

On je dodao i da mu je Marović ponudio da se sastanu u Milanu u Italiji.

“Ponudio mi je da se sretnemo u Italiji u Milanu i da se dogovori jedan posao kako bi se uklonio Rajko Kuljača da više ne bi svjedočio”.

Kuljača je dobio status svjedoka saradnika tužilaštva u predmetima TQ Plaza i izgradnje koncertnog platoa na Jazu, u kojima je Marović vodio glavnu riječ.

“Mjesec dana me je molio da vidim šta je sa slučajem pogibije jednog mladića na moru, kojem je glava otkinuta gliserom jer ima sazanja da to neko želi da napakuje njegovom sinu. Tada mi je rekao: 'Vesko moj se sin bavi mnogo skupim sportom, plašim se da nešto ne napravi Kuljači, možeš li ti nešto da nađeš da se to završi bezbolno”.

Mujović je negirao i drugu tačku optužnice - da je i od oca nekadašnjeg gradonačelnika Budve Ljubomira Rađenovića uzeo 20.000 eura.

“Nijesam uzeo ni eura kako bi njeov sin izašao iz pritvora. Pomogao sam mu kako bi izbjegao neke afere koje mu je spremao Marović, a uticao sam preko njega da mu sin Lazar potpiše sporazum o priznanju krivice. Novac koji se spominje u iznosu od 20.000 eura nema veze sa postupkom, već je to bio novac za vještačenje”.

On je kazao da ima dokaze koji potkrepljuju njegovu priču:

“Imam 700 papira koji potvrđuju sve moje tvrdnje”, rekao je Mujović.

Suđenje se nastavlja 15. decembra.

Preporučujemo za Vas