"Koštana" na turnije po Crnoj Gori: Predrasuda je ključ nesporazuma

Mladenovićeva “Koštana” je obračun sa palankom, koja se negativno i sa puno agresije odnosi prema svemu što je drugačije
56 pregleda 1 komentar(a)
Koštana, Foto: Slavica Kosić
Koštana, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 22.11.2016. 15:25h

Predstavu “Koštana” Bore Stankovića, u režiji Kokana Mladenovića , na početku mini crnogorske turneje prva je vidjela publika u Herceg Novom koja je aplauzima pozdravila drugačije čitanje i igranje srpskog pisca.

“Ovo su velike i vječne drame, sa kojih s vremena na vrijeme treba oduvati prašinu”, kazala je Emina Elor koja glumi Koštanu, ističući da je riječ o društveno angažovanom čitanju, sa poentom na međusobnom poštovanju među ljudima. “Neka sijaju munje, neka puca i neka se do kraja pruži emocija, to mi je bitno u pozorištu. Nadam se da ova predstava, nosi neku energiju, koja će svakog da ubijedi i uvuče”, kazala je Elor.

Mladenovićeva “Koštana” je, uostalom, kao i Stankovićeva, obračun sa palankom, koja se negativno i sa puno agresije odnosi prema svemu što je drugo i drugačije. “Ova i ovakva pobunjena Koštana pripada vremenu u kome živimo”, ustvrdio je režiser nakon ljetošnje premijere u Tivtu.

Emir Hadžihafisbegović koji glumi Hadži Tomu, naglašava da je u Koštani riječ o univerzalnoj poruci o predrasudama.

“I za Krležu je pojam ljudske slobode oslobađanje od predrasuda. Kada živimo u predrasudi, mi smo u kavezu. Kada živimo oslobođeni od njih, živimo kao albatrosi. Predrasuda je ključno mjesto nesporazuma na našim geografijama i zbog toga je ova predstava univerzalna. Ona razbija jednu petparačku tezu o tome da li će se kao priča sa naših geografija razumijeti vani. Pa kako da neće? Kako mi razumijemo Kurosavu i njegov film „Sedam samuraja“ i Bergmana i skandinavsku priču. Sam Bergman kaže, da bi nešto bilo univerzalno, ono prije svega mora biti lokalno”, priča Hadžihafisbegović.

“Mislim da bi Bora Stanković bio jako sretan, ovom Koštanom, jer on je zapravo pričao priču o predrasudama, o rulji, o ritualu rulje, o malograđanštini, licemjerstvu… Ono što je dragocjeno u ovoj predstavi je da pokazuje da umjetnost ima dva zadatka. Teatar naročito, da otvara probleme i popravlja ljude. Ako teatar otvori problem, on je već uspješan, ako još i popravi ljude, onda je to trijumf. Mislim da je ova predstava otvorila probleme i da popravlja ljude”, uvjeren je Hadžihafizbegović.

Emir Ćatović, koji u predstavi glumi Stojana, da bi dočarao Stojanovu opčinjenost Koštanom na sceni je izvodio fizičke vratolomije.

“Možda danas u jednoj običnoj balkanskoj kafani nije uobičajeno takvo ponašanje, ali baš to to je nemoguće izvesti u nekim drugim uslovima, to je baš dobro za scenu i da se pokaže koliko je Stojan pomahnitao za Koštanom”, objasnio je glumac, uvjeren i da je predstava sve bolja što se duže igra.

Podsjećamo da je Mladenovićeva predstava premijerno izvedena na festivalu Purgatorije u Tivtu u avgustu ove godine.

“Koštana” je rezultat produkcijske saradnje Centra za kulturu Tivat, Studentskog kulturnog centra Novi Sad i Srpskog narodnog pozorišta.U Herceg Novom je prikazna, zahvaljujući JUK Herceg fest.

Predstava je sinoć odigrana u Podgorici, a večeras će je vidjeti publika u Nikšiću.

Bonus video: