ZIKS: Mujović nam je ranije prijavio prijetnje

Iz ZIKS -a tvrde da su prijetnje prijavili policiji 2. novembra
60 pregleda 4 komentar(a)
Veselin Mujović, Foto: Savo Prelević
Veselin Mujović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.11.2016. 15:14h

Iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija juče sa saopštili da su 2. novembra prijavili policiji i tužilaštvu da im je pritvorenik Veselin Mujović ispričao da je saznao da pritvorenik V. Z. prijeti njegovoj kćerki.

Iz ZIKS -a objašnjavaju da je tog dana Mujović tražio da razgovara sa zapovjednikom zatvorske policije u Istražnom zatvoru.

“Tom prilikom, pritvorenik V.M. obavijestio ga je da se zdravstveno loše osjeća, te da mu je pritisak povišen iz razloga što je od drugih pritvorenih lica iz sobe u kojoj boravi, saznao da je pritvorenik V.Z. rekao da će po izlasku da mu potraži ćerku i da joj nešto navodno naudi. Na predlog navedenog službenika ZIKS , da to napiše u izjavi, kako bi se to dalje procesuiralo, pritvorenik V.M. izjavio je da to neće da piše i da ga to ne interesuje”, saopšteno je iz ZIKS -a.

Oni su kazali da su netačni Mujovićevi navodi da nije prijavio prijetnje, kao što je on to “navodno saopštio predstavniku NVO Zaštitnika prava zatvorenika” koji ga je posjetio prošle sedmice.

Iz te NVO dan ranije saopšteno je da im je Mujović tokom razgovora kazao da je od drugih pritvorenika čuo da je “V.Z. iz Budve dobio naređenje da kad izađe prešega obje ruke i obje noge njegovoj kćerki”, ali da te prijetnje nije prijavio.

NVO ZPZ saopštila je da su navodne prijetnje prijavili upravi Istražnog zatvora, direktoru Uprave policije Slavku Stojanoviću i vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću.

Mujović je juče saslušan u Istražnom zatvoru, a njegovom saslušanju prisustvovao je sudija podgoričkog Osnovnog suda Rade Ćetković, pred kojim mu se sudi zbog prevare.

Podgoričanin je uhapšen 17. februara zbog sumnje da je od nekadašnjeg visokog funcionera DPS-a Svetozara Marovića na prevaru uzeo 890.000 eura.

Iz Osnovnog suda “Vijestima” je odgovoreno da procedura za prikupljanje obavještenja od pritvorenih lica nalaže obavezno prisustvo predsjednika vijeća/sudije koji postupa u predmetu povodom kojeg je to lice pritvoreno (ili sudije koga on odredi).

“Prisustvo sudije ovdje garantuje sudski nadzor i kontrolu nad radnjama lica koje saslušava pritvoreno lice u svojstvu građanina, a sve u cilju garancije poštovanja prava pritvorenog lica, pa je u tom svojstvu sudija Ćetković prisustvovao prikupljanju obavještenja od V.M. u Istražnom zatvoru”, odgovorila je portparolka tog suda Ana Krkeljić.

Ona je objasnila da Ćetković nije juče saslušavao Mujovića, “niti on ima zakonska ovlašćenja za saslušanje lica u svojstvu građanina”, već da je to u nadležnosti državnog tužioca - odnosno policije kad joj to povjeri državni tužilac.

Mujoviću će danas u podgoričkom Osnovnom sudu biti nastavljeno suđenje.

Bonus video: