Šoljica kafe na dan nije štetna za povišen pritisak

Takođe, novi ljekovi nisu nužno bolji od starijih. Ljekari obično počinju liječenje visokog krvnog pritiska s diureticima ili “vodenim pilulama”, jednim od najstarijih ljekova za hipertenziju
56 pregleda 0 komentar(a)
Kafa
Kafa
Ažurirano: 22.11.2016. 13:29h

Kafa u umjerenim količinama ne šteti ljudima s visokim pritiskom, naprotiv, nakon kratkotrajnog povišenja dolazi do pada pritiska zbog diuretskog dejstva kafe (povećava mokrenje).

Gornja granica pritiska za sve generacije je 139 i 89, kaže dr med. Tanja Pekez Pavliško i dodaje kako se kod dijabetičara preporučuju i niže vrijednosti pritiska, prenosi 24 sata.hr.

“Izuzetno važan faktor za regulaciju krvnog pritiska su higijensko dijetetske mjere: kontrola tjelesne težine, nepušenje, smanjenje soli i kretanje. Kod blago povišenih vrijednosti pritiska već s ovim mjerama može doći do regulacije krvnog pritiska”, kaže dr Pekez Pavliško.

Takođe, novi ljekovi nisu nužno bolji od starijih. Ljekari obično počinju liječenje visokog krvnog pritiska s diureticima ili “vodenim pilulama”, jednim od najstarijih ljekova za hipertenziju.

Djeluju uklanjanjem viška natrijuma i vode iz tijela. Noviji lekovi spriječavaju jelo da proizvodi hormon koji podiže krvni pritisak. Istraživanja pokazuju da noviji ljekovi mogu biti djelotvorniji od diuretika, iako oni često imaju manje nuspojava. Jedan lijek smanjuje krvni pritisak samo nekoliko stopa. Dakle, u zavisnosti od pacijenta, kombinuju se različite vrste ljekova za optimalan učinak.

“Lijek za sniženja pritiska se ne određuje samo po njegovoj vrijednosti nego i po drugim pridruženim stanjima koje osoba ima (šećerna bolest, bolest srca i slično)”, kaže dr Pekez Pavliško i dodaje da je nekad potrebno strpljenje da bi se odredila najbolja terapija.

Bonus video: