Štrajk glađu u holu Filozofskog fakulteta

Žalbu da se ponište izbori potpisalo 350 studenata sa Filozofskog i Filološkog fakulteta
131 pregleda 0 komentar(a)
Filozofski fakultet, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Filozofski fakultet, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 21.11.2016. 17:19h

Studenti Veselin Savić, Bojan Asanović i Dragana Rajević počeli su danas štrajk glađu u holu Filozofskog fakulteta u Nikšiću ogrčeni odlukom Univerzitetske izborne komisije da odbije zahtjeve studenata da se u toj visokoobrazovnoj ustanovi ponove izbori zbog navodnih nepravilnosti prilikom izbora predstavnika studenata u Studentskom parlamentu.

Kako su kazali za portal Onogošt, očekuju da će im se narednih dana pridružiti i ostale kolege.

Studenti navode da su i dekanu, Goranu Baroviću, dostavili dopis u kojem se navodi da su se na taj korak odlučili kako bi iskazali nezadovoljstvo, što ni poslije razgovora ništa nije urađeno po pitanju njihovih zahtjeva.

„Napominjemo da smo mi studenti, budući akademski građani, a ne vandali i da će štrajk proteći mirno i bez incidenata. Nadamo se da niko neće osporiti naše studentsko pravo da mirnim štrajkom protestujmo do ispunjenja naših zahtjeva – ponavljanja studentskih izbora. O štrajku su studenti upoznali ombudsmana za ljudska prava i slobode, studentskog ombudsmana, Amnesti internacional, nevladinu organizaciju koja se bavi zaštitom i promocijom ljudskih prava i medije“, kazao je Savić za Onogošt.

On ističe da su čekali petnaest dana da njihov zahtjev bude riješen, ali su se svi oglušili o njihove molbe i oglasili se nenadležnim, dok su oni koji su ih i saslušali kazali da su ti razgovori bili neformalni.

Žalbu da se ponište izbori potpisalo 350 studenata sa Filozofskog i Filološkog fakulteta što je, kako su kazali, jasan pokazatelj da je većina studenata nezadovoljna načinom na koji su prethodni sprovedeni, kada je svoje pravo da izabere studentskog povjerenika iskoristilo svega 12 odsto njihovih kolega.

Bonus video: