Marlou pomogao Šekspiru u pisanju drame „Henri IV”

Njegov stil u tom djelu otkrila je kompjuterska analiza elizabetanske drame: “Šekspir je ušao u svijet ogromne baze podataka”, prokomentarisao je ovaj projekat Geri Tejlor, profesor sa Univerziteta na Floridi
228 pregleda 0 komentar(a)
Kristofer Marlou Vilijam Šekspir, Foto: Qz.com
Kristofer Marlou Vilijam Šekspir, Foto: Qz.com
Ažurirano: 21.11.2016. 08:32h

Nakon stoljeća dilema, beskrajnih rasprava i najluđih teorija, kompjuter je napravio pravu revoluciju u književnosti - algoritmi su otkrili su ko je pomagao Šekspiru prilikom pisanja drama. Specijalizovani algoritmi potvrdili su ko je pomagao Šekspiru prilikom pisanja njegovih djela.

Već od 18. vijeka spekuliše se da Šekspir nije pisao svoja djela sam. Konačno su najnoviji algoritmi dokazali da je koautor Šekspirovih drama njegov savremenik i takmac Kristofer Marlou. Marloua mnogi smatraju najvećim konkurentom Šekspira. U novom izdanju Šekspirovih sabranih djela u izdanju Univerziteta u Oksfordu, dramski pisac Kristofer Marlou biće naveden kao koautor trilogije o Henriju VI.

Njegov stil u tom djelu otkrila je kompjuterska analiza elizabetanske drame: “Šekspir je ušao u svijet ogromne baze podataka”, prokomentarisao je ovaj projekat Geri Tejlor, profesor sa Univerziteta na Floridi.

Međunarodni tim sastavljen od 23 naučnika koje je Tejlor vodio, su nekoliko godina analizirali Šekspirovo stvaralaštvo i djela njegovih savremenika, da bi pronašli elemente koji razlikovati stilove pojedinih autora.

Rezultat njihovog Projekta je zbirka “New Oxford Shakespeare”, koja izlazi ove sedmice a u kojoj će od 44 šekspirove drame, njih 17 biti potpisano imenima njenih koautora.

O saradnji Marloua i Šekspira na Henriju VI nema nikakve dileme, u to su Tejlor i njegovi stručnjaci potpuno uvjereni.

“Neki djelovi su očigledno Šekspirovi, drugi su djelo Marloua”, kaže Tejlor. Ipak, oni najomiljeniji stihovi pripadaju Šekspiru.

“Mnogi analitičari su u 18. vijeku nagovještavali ovo, ali tada nije postojao način da to i dokaže”, rekao je Tejlor. Ovaj naučni pristup rađen je na bazi analize ogromne količine dramskih djela iz elizabetanske ere, a algoritam je tražio riječi i njihove kombinacije.

“Takve informatičke mogućnosti nismo imali prije”, kazao je Tejlor.

Bonus video: