Mujovića ispituju o prijetnjama njegovoj kćerki

Mujović NVO ZPZ prijavio da je "pritvorenik V. Z. rekao da je iz Budve dobio nalog da prešega obje ruke i obje noge mojoj kćerki Seki"
191 pregleda 4 komentar(a)
Veselin Mujović, Foto: Savo Prelević
Veselin Mujović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.11.2016. 06:32h

Pritvorenik Veslin Mujović danas će biti saslušan u Istražnom zatvoru, kako bi objasnio ko je i kada prijetio njegovoj kćerki Seki da će joj "prešegati obje ruke i obje noge".

To je "Vijestima" kazao Mujovićev branilac, advokat Miloš Vuksanović.

"Planirano je da ga u Istražnom zatvoru sasluša sudija podgoričkog Osnovnog suda Rade Ćetković, kako bi se utvrdile sve okolnosti vezane za ozbiljne prijetnje njegovoj kćerki", kazao je Vuksanović.

Advokat je istakao da je začuđujuće da Mujović od kada je u pritvoru, konstantno dobija prijetnje:

"Smatram da u trenutnim uslovima prijetnji, i pri okolnosti da je moj branjenik u ozbiljno teškom zdravstvenom stanju, nije moguće održati fer i pravičnosuđenje mom branjeniku".

Mujović je uhapšen 17. februara zbog sumnje da je na prevaru uzeo 890.000 eura od nekadašnjeg funkcionera DPS-a Svetozara Marovića. Navodno, on mu je obećao povlašćen status u istragama koje Specijalno tužilaštvo vodi protiv njega, i članova njegove porodice.

NVO Zaštitnik prava zatvorenika juče je saopštila da je Mujović, koga su posjetili u Istražnom zatvoru, njihovom predstavniku kazao da se plaši za život svoje kćerke.

"Pritvorenik V. Z. rekao je drugim pritvorenicima da je iz Budve dobio naređenje da kad izađe prešega obje ruke i obje noge mojoj kćerki", rekao je Mujović predstavnicima NVO ZPZ.

Oni objašnjavaju da im je taj pritvorenik rekao da se ne osjeća bezbjedno i da prijetnje nije prijavio, jer je "svjestan da neko ne želi da izađem živ iz zatvora".

Iz NVO ZPZ saopštili su da je njihov predstavnik, u četvrtak 17. novembra, nakon razgovora sa Mujovićem, u direktnom razgovoru obavijestio je upravu Istražnog zatvora o navodima pritvorenika da je dobio indirektne prijetnje i da osjeća bojazan da bi njegova kćerka mogla biti ugrožena.

"Predstavnik ZIKS-a kasnije je informisao predstavnika NVO ZPZ da su o navodima pritvorenog lica V. M. upoznali Upavu policije - Odjeljenje bezbjednosti Danilovgrad i nadležno tužilaštvo. NVO ZPZ, takođe je, mailom obavijestila direktora Uprave policije Slavka Stojanovića i vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića o navodima pritvorenog lica V. M., zahtijevajući od njih da preduzmu mjere i radnje iz svoje nadležnosti, ispitaju osnovanost navoda pritvorenog lica V. M. i spriječe eventualno ugrožavanje bezbjednosti njegove kćerke. NVO ZPZ još nije dobila povratnu informaciju od Uprave policije ni Vrhovnog državnog tužilaštva", saopšteno je iz te nevladine organizacije.

ZPZ traži da Vrhovni sud ispita odluku o produžetku pritvora

Iz NVO Zaštitnik prava zatvorenika saopštili su da im je dostavljena Mujovićeva medicinska dokumentacija i medicinska ekspertiza koju je uradio prof. dr Miodrag Šoć, specijalista sudske medicine.

"U nalazu prof. dr Šoć zaključuje da je zdravlje V. M. ozbiljno ugroženo i da je u zatvorskim uslovima izložen mnogostrukom riziku ugrožavanja zdravlja, pa i najvišeg stepena”.

Objasnili su da su zbog toga zabrinuti odgovorom Osnovnog suda, iz kog im je saopšteno da u “obrazloženju rješenja Višeg suda u Podgorici se između ostalog navodi, da na odluku suda o osnovanosti produženja pritvora ne utiče činjenica u kakvom se zdravstvenom stanju nalazi okrivljeni”.

“NVO ZPZ zbog toga apeluje na Vrhovni sud da razmorti sve relevantne okolnosti u predmetu formiranom protiv V. M. i ispita da li su sudije Osnovnog i Višeg suda, koje su odlučivale o produžetku pritvora osnovano koristile restriktivne mjere (određivanje pritvora), kao i da razmotre mogućnost da tu mjeru zamjene alternativnom mjerom, kako bi pritvorenom licu V. M. bila omogućena adekvatna zdravstvena zaštita”, saopšteno je iz te nevladine organizacije.

Bonus video: