Mitrović tuži Budvu za 1.600.000 eura

Mitrovićeva kompanija Megapromet upletena je u nezakoniti posao oko prodaje zemlje na Jazu, a kojim je rukovodio visoki funkcioner DPS-a Svetozar Marović...
107 pregleda 0 komentar(a)
Megapromet, Foto: Vuk Lajović
Megapromet, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 19.11.2016. 19:14h

Kompanija Megapromet tužila je Opštinu Budva i traži da obeštećenje od 1.600.000 eura.

Firma biznismena Miodraga Mitrovića podnijela je tužbu kotorskom Osnovnom sudu za raskid Ugovora o razmjeni nepokretnosti - 26.000 kvadrata na Prijevoru za 8.000 kvadata zemlje na Crvenoj glavici.

Saopšteno je da sudski postupak još nije započet, jer se čeka nalaz vještaka kojeg je sud odredio.

"Tužilac, odnosno Megapromet zahtijeva od suda da donese presudu kojom se utvrđuje da je ništavan Ugovor o preuzimanju duga zaključen 29.01.2010.godine između Opštine Budva, Megaprometa i NVO Auto Moto društva i da je ništavan Ugovor o razmjeni nepokretnosti od 22.10.2010. godine.Tražili su da im tužena isplati iznos od 1.000,800 sa kamatom. Tužena Opština Budva je u cjelosti osporila tužbeni zahtjev. Postupak u toku”, piše u izvještaju opštinskog Sekretarijata za pravnu zaštitu.

Mitrović je proveo 30 dana u pritvoru, nakon što je prošle godine uhapen u okviru predmeta Prijevor Specijalnog tužilaštva, zbog milionske štete nanijete Opštini.

Njegova firma upletena je u nezakoniti posao kojim je rukovodio visoki funkcioner DPS-a Svetozar Marović.

Svjedoci saradnici u tom predmetu su nekadašnji gradonačelnik Budve Rajko Kuljača, bivši direktor AMD Igor Tmski i Marko Vujović, kum Svetozarevog sina Miloša Marovića.

Neuspjeli posao Miloša Marovića oko gradnje salona namještaja sa italijanskim partenerom, na zemlji koju je od Opštine kupio AMD, doveo je do toga da milionski dug, plati Megapromet.

Auto moto društvo je u oktobru 2008. godine na fingiranoj licitaciji, na kojoj su se pojavili prijatelji i poznanici Miloša Marovića, kupilo od Opštine za 1,3 miliona eura ili 50 eura po kvadratu zemljišni kompleks od 26.000 kvadrata u industrijskoj zoni Jaza, nedaleko od Lastve Grbaljske, na Jadranskoj magistrali.

Međutim, cjelokupan iznos novca nikada nije legao na račun Opštine, osim nešto manje od sto hiljada eura.

Par mjeseci prije nego što je postao vlasnik parcele, AMD izdaje zemlju firmi Miloša Marovića Smart It, koja ubrzo započinje da gradi salon namještaja. Marović za taj posao uzima kredit od banke od 400.000 eura, ali posao tu staje i betonska konstrukcija dan danas stoji nezavršena.

Ipak, kako AMD nije imao novca da plati Opštini, čelnici Opštine nude zemlju Megaprometu, kako bi prema toj fimi izmirili više od 800.000 eura duga, na ime bonova za zimnicu koji je sindikat lokalne uprave zaključio sa budvanskom kompanijom.

Megapromet prihvata da preuzme kredit firme Smart It i Opštini uplaćuje oko 100.000 eura prebijajući dugovanje.

Kompanija je namjeravala da na toj parceli izgradi veliki distributivni centar, koji je prije neku godinu nikao na parceli preko puta.

Međutim, tada se Megapromet suočava sa problemima, jer staromještanska grbaljska porodica traži povraćaj pomenutog zemljišta, koje im je oduzeto nakon Drugog svjetskog rata.

Stariji Marović u tom trenutku, prema iskazu svjedoka saradnika, situaciju rješava tako što predlaže da se Megaprometu ustupi atraktivna lokacija na Crvenoj glavici, naspram Svetog Stefana.

Opština, nakon što dobija saglasnost od Ministarstva finansija i nakon zelenog svjetla lokalnog parlamenta, prihvata da zemlju na Jazu uzme ponovo u svoje vlasništvo, ali po duplo većoj cijeni, od 115 eura po kvadratu, a Megaprometu ustupi 8.165 kvadrata na Crvenoj glavici kod Svetog Stefana.

Bonus video: