Podgorički međunarodni i rumunski sajam knjiga potpisali Protokol o saradnji

Šukurica Gorčević saopštila je da će dva sajma u sličnom formatu zajednički predstavljati izdavače i na drugim sličnim manifestacijama u svijetu
125 pregleda 0 komentar(a)
pisanje, pismo, Foto: Shutterstock.com
pisanje, pismo, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 19.11.2016. 12:53h

Predstavnici Podgoričkog međunarodnog i Rumunskog sajma knjiga i obrazovanja Gaudeamus svečano su danas potpisali Protokol o saradnji.

“Protokol široko otvara vrata crnogorskim autorima i izdavačima, i svima koji su zainteresovani za kulturnu razmjenu sa Rumunijom, s obzirom na to da Gaudeamus uživa veliki ugled u kulturi Rumunije”, saopštila je koordinatorka Sajma, Maida Šukurica Gorčević.

Kako je kazala, dva sajma već su ostvarili visok stepen saradnje u zajedničkom uspješnom nastupu sa drugim sajmovima zemalja Jugoistočne Evrope u Pekingu, u avgustu ove godine.

Šukurica Gorčević saopštila je da će dva sajma u sličnom formatu zajednički predstavljati izdavače i na drugim sličnim manifestacijama u svijetu.

Ona je ukazala da su predstavnici Podgoričkog sajma prethodno sa više rumunskih izdavačkih kuća potpisali ugovore o distribuciji i razmjeni autorskih prava za neke od savremenih crnogorskih autora s jedne, i neke od najvažnijih rumunskih autora, s druge strane.

Kako je navodi u saopštenju, štand Podgoričkog sajma posjetio je i ambasador Crne Gore u Bukureštu, Milan Begović sa svojim saradnicima, i izrazio zadovoljstvo što je uspostavljena saradnja sa Rumunskim sajmom.

”Značajno je da je Crna Gora uzela učešća na ovom Sajmu knjiga koji se 23. put održava u Bukureštu, što će doprinijeti da se saradnja na polju kulture između dvije zemlje dalje intezivira, za šta postoje dobri uslovi”, kazao je Begović.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o književnosti, Crna Gora je uvijek prisutna u Rumuniji kroz štampara Makarija, koji je početkom 16. vijeka otvorio prvu štampariju u Rumuniji, i time omogućio razvoj savremene rumunske književnosti.

“Prisustvo Crne Gore na Sajmu će doprinijeti produbljivanju saradnje u toj oblasti, a očekujemo u skorijoj budućnosti da će izdavači iz Rumunije učestvovati na Podgoričkom sajmu, i tom prilikom dovesti savremene rumunske pisce i predstaviti ih crnogorskoj publici", poručio je Begović.

Bonus video: