U Tivtu prigodnom izložbom obilježena 40. godišnjica KUD-a “Boka”

“Krenulo se od nule - imali smo dobru volju, vojničke košulje, ali smo igrali i držali koncerte. Putovali smo, igrali i uživali u radosti putovanja, radosti nastupa u tuđim zemljama, osjetili čast i ponos jer smo izabrani da predstavimo svoju zemlju"
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2016. 11:46h

“Velika baština prošlosti se u Tivtu čuva i njeguje organizovano gotovo 130 godina, a prije toga vijekovima uz ognjišta. Mi kao nastavljači te tradicije smo imali zadatak više, zadatak njegovanje onoga što je činilo baštinu mnogih naroda i narodnosti tadašnje Jugoslavije i mi smo to uspješno radili još od 1950 od kada su počeli prvi organizovani koraci na uspostavljanju jednog ovakvog ansambla", kazao je, poznati tivatski novinar i publicista Mašo Čekić, otvrajući u petak veče u galeriji ljetnjikovca Buća-Luković, prigodnu izložbu posvećenu 40-toj godišnjici osnivanja i rada ovdašnjeg Kulturno-umjetničkog drupštva “Boka”.

KUD “Boka” jedan je od najaktivnijih folklornih ansambala u Crnoj Gori, imaju veliki broj članova svih generacija, te vrlo često nastupaju u zemlji i inostranstvu. Na samoj izložbi pored fotografija koje govore o istorijatu društva, prikazani su razni etnološki eksponati i rekviziti ansambla.

“Krenulo se od nule - imali smo dobru volju, vojničke košulje, ali smo igrali i držali koncerte. Putovali smo, igrali i uživali u radosti putovanja, radosti nastupa u tuđim zemljama, osjetili čast i ponos jer smo izabrani da predstavimo svoju zemlju. Hvala puno svima koji su svih ovih godina učestvovali u radu našeg ansambla, svi su jednako zaslužni za uspjeh i trajanje punih 40 godina. A u životu čovjeka četrdesete su najbolje godine”, istakao je Čekić koji je dugo godina bio i solista KUD-a “Boka”.

Brojne okupljene na izložbi, pozdravila je i Dubravka Nikčević, sekretarka Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Tivat. Ona je naglasila da je lokalna uprava u aktelnom petogodišnjem Planu razvoja kulture, posebno mjesto i status dala nematerijalnoj kulturnoj baštini kojoj pripada i folklor.

“Mi smo takođe dali značajnu prednost njegovanju tradicije i kulturne baštine u Tivtu tako što smo pri finansiranju NVO, prioritet dali upravo trima tradicionalnim organizacijama, Bokeljskoj mornarici, Glazbeno-prosvjetnom društvu Tivat i KUD-u Boka, dajući im poseban status i jaču podršku. KUD Boka je vrlo vrijedno radilo ovih 40 godina i postalo reper sličnim organizacijama, kako u organizacionom tako i u umjetničkom i izvodjačkom smislu”, istakla je Nikčević.

Galerija

Bonus video: