Ispod Lenjinove slike portret cara Nikolaja II

U donjem dijelu slike su otkrivene mnogobrojne sitne rupe za koje se pretpostavlja da su tragovi od udaraca bajonetima
172 pregleda 0 komentar(a)
car Nikolaj II (novina), Foto: Ruska reč
car Nikolaj II (novina), Foto: Ruska reč
Ažurirano: 18.11.2016. 15:44h

Sa druge strane platna sovjetskog umjetnika Vladislava Izmajloviča na kome je u punoj veličini naslikan vođa Oktobarske revolucije Vladimir Lenjin, ispod sloja boje koja se rastvara u vodi tokom restauracije je otkriven portret cara Nikolaja II.

Ruski imperator je bio „skriven“ čitavih 90 godina.

"To je veliki dvostrani portret na kome su radili slikari različitih političkih režima. U pitanju je jedinstveni fenomen koji dosada nije bio poznat u istoriji umjetnosti“, izjavili su restauratori za "Rusku reč".

Do ovog otkrića su došli restauratori Akademije primijenjene umjetnosti "Štiglic" u Sankt Peterburgu, kojoj je Ruski muzej još 2013. godine poslao ovaj portret na restauraciju. Restaurisani radovi dvojice slikara biće predstavljeni u Muzeju primijenjene umejtnosti Sankt Peterburga 30. novembra 2016. godine.

Istorijat „dvostrukog“ portreta počinje 1896. godine, kada je slikar Ilja Galkin, koji je u više navrata slikao portrete članova carske porodice, napravio krupan svečani portret cara Nikolaja II (280h 184 cm). Te godine je car bio krunisan, a platno je bilo naslikano sa ciljem da bude postavljeno u sali za sjednice Petrovskog učilišta trgovačkog udruženja.

Nakon revolucije 1917. godine zdanje učilišta je pretvoreno u običnu školu, a 1924. godine, poslije Lenjinove smrti, Vladislav Izmajlovič je, kako pretpostavljaju naučnici, premazao carev portret sa nekoliko slojeva boje i sa druge strane naslikao vođu svjetskog proletarijata.

Lenjin je naslikan kako stoji na pločniku ispred zgrade Admiraliteta. Slika je postavljena na isto ono mjesto u sali za sjednice i tamo je stajala gotovo cijelo stoljeće, dok rukovodstvo škole nije donijelo odluku da njegov portret pošalje na restauraciju, jer je bio oštećen još u vrijeme SSSR-a.

“U donjem dijelu slike su otkrivene mnogobrojne sitne rupe za koje se pretpostavlja da su tragovi od udaraca bajonetima u žaru revolucionarne borbe. Zanimljivo je da se na rendgenskom snimku platna vidi da se Lenjinova i careva glava praktično podudaraju“, istaknuto je u informativnoj službi akademije.

Bonus video: