Đorđević, Savić i Liješević dobitnici nagrade „Grad teatra“ za 2016.

Nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici povodom Dana opštine Budva, zakazanoj za 22. novembar
1 komentar(a)
Milisav Savić, Foto: Grad teatar
Milisav Savić, Foto: Grad teatar
Ažurirano: 18.11.2016. 12:29h

Glumac Igor Đorđević, pisac Milisav Savić i Branislava Liješević dobitnici su nagrade „Grad teatra“ za 2016. godinu.

Đorđeviću je žiri Grad teatra dodijelio nagradu za dramsko stvaralaštvo za 2016. godinu. U obrazloženju se navodi da je Igor Đorđević je glumac koji je u naslovne i glavne uloge "stupio pravo iz studentske klupe i već u prvim koracima pokazao da će se dramski likovi otimati za njega, a ne obrnuto".

"Igor Đorđević nije glumac parade, ni prve lopte, ni lakih rešenja. Nije glumac estradnog šarma, ni zabavljač puka. On nikad ne ostaje na spoljnom sjaju što ga sama uloga nudi, naprotiv, on se baca u njen vrtlog, tražeći energetski izvor iza i iznad onog što je očigledno i na površini. Zato postiže da scena ima njegov puls, njegov ritam, njegove energetsku erupciju, njegovu tišinu i osmjeh. Zato uspeva da bude i sasvim drugačiji Edip, i Ajnštajn koji misli na Mocartovski pogon, i Čehovljev Andrej koji je prerano odustao od života, i đavolov učenik, Bruno (Don Krsto Ivanović) i vispreni, okretni Kanjoš koji bi se na igli vrtio, i mladić sa sela koji prodaje očevu grobnicu kako bi zauvijek pobjegao od groznog nasljeđa. Toliko različitih karaktera, toliko složenih ljudskih sudbina, toliko sukoba sa svijetom i sobom, toliko paradigmatičnih likova, a sve ih je i odigrao i nadigrao, grajući uvijek na dah, punim zamahom, neustrašivo i nezadrživo, kako to umije samo on, Igor Đorđević“, navodi se u obrazloženju žirija u kojem su bili Vida Ognjenović, reditelj i pisac, mr Janko Ljumović, producent i vanredni profesor na FLU Cetinje i Merin Smailagić, slikar i umjetnički direktor festivala „Grad teatar“.

Ovogodišnja nagrada „S. M. Ljubiša“ za književno stvaralaštvo dodijeljena je piscu Milisavu Saviću.

U Obrazloženju odluke se navodi:

„Žiri za dodjelu književne nagrade „Stefan Mitrov Ljubiša“ je odlučio da nagrada 2016. godine pripadne pripovjedaču Milisavu Saviću, autoru koji svakim novim romanom pomjera granice naracije, ne prekidajući ni u jednom trenutku upornu potragu za smislom i svrhom literature. O time možda ponajbolje svjedoči njegov posljednji roman La sans pareille, raskošna postmodernistička pletisanka uvijek uronjena u vrijeme i istoriju i u neuništivu banalnost zla koje se ljudima događa na svim, a osobito na ovim našim prostorima. Inicijalno podstaknut Bokačovim Dekameronom, pa tako i u posebnom dosluhu sa Ljubišinom prozom, La sans pareille razotkriva „kugu“ izbjeglištva, misteriju putovanja i spas koji možda jedino ljubav može donijeti. Ako ne druga, onda ljubav prema literaturi, tom krhkom prostoru igre, svjedočenja i nepristajanja na sve što na najrazličitije načine poništava i humanost i čovjeka."

Žiri u sastavu mr Božena Jelušić, profesor književnosti i medijske pismenosti, predsjednik, prof. dr Sonja Tomović Šundić, filozof i univerzitetski profesor i Ranko Pavićević, novinar, dodao je i:

"U prozi Milisava Savića inoviraju se i razgranavaju postmodernističke strategije prerade i reciklaže književne tradicije, ali uvijek u ozračju gorkih iskustava i izazova vremena i istorije. Zato su Savićevi romani poput kaleidoskopa stvarnog i fiktivnog, prozaičnog i uzvišenog, literature i biografije, nacionalne tradicije i zajedničke istorije čovječanstva, dok njegovi likovi s lakoćom prelaze iz svijeta literature u život i obratno. Konkretnim jezikom, sa elementima žargona pa i grubih verbalnih tonova, Milisav Savić pripovijeda sa lakoćom i upravo to svojstvo uspostavlja ravnotežu sa naglašenom sklonošću ka fragmentaciji, fusnotama i glosama, naporednim narativnim tokovima, katkad zahtjevnom i složenom naracijom, koja traži strpljivog i posvećenog čitaoca. Ne odričući se „velikih priča“, Savić ih oživljava u bezbrojnim komadićima narativa koji se prepliću i umrežavaju, započinjući nov život u kontekstu našeg vremena i istorije. Na tananoj granici između pisca koji je i „profesor i bandit“, kako glasi njegova čuvena metafora, Savić je autor zaokruženog i višestruko potvrđenog djela, koje se već može smatrati klasičnim u istoriji savremene srpske i južnoslovenskih književnosti“.

Jubilarna nagradaza poseban doprinos festivalu dodijeljena je Branislavi Liješević, direktorki „Grada teatra“ u periodu od 1990. do 2000. godine i selektor dramskog programa 2004. i 2005. godine.

Nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici povodom Dana opštine Budva, zakazanoj za 22. novembar.

Bonus video: