POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI

Studenti na stručnoj praksi u sudovima

Predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, kazala je da je crnogorsko sudstvo čvrsto opredijeljeno da učestvuje i daje potporu dinamičnom i aktivnom usavršavanju budućih pravnika, stvarajući tako dobru i kvalitetnu bazu za izbor sudija
0 komentar(a)
Sud Crna Gora, Foto: Shutterstock
Sud Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.11.2016. 11:22h

Predstavnici Vrhovnog suda i Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore potpisali su danas Memorandum o saradnji, na osnovu kojeg će studentima biti omogućeno da, u cilju stručnog usavršavanja i sticanja praktičnih vještina, obavljaju stručnu praksu u sudovima.

Predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, kazala je da je crnogorsko sudstvo čvrsto opredijeljeno da učestvuje i daje potporu dinamičnom i aktivnom usavršavanju budućih pravnika, stvarajući tako dobru i kvalitetnu bazu za izbor sudija.

“Praktične vještine budućih sudija i tužilaca nikada ne mogu biti u toj mjeri dobre, ako oni kao diplomirani pravnici ne prođu kroz sudnicu, i ne budu dio sudskih procesa kao aktivni učesnici sudskih procedura”, rekla je Medenica.

Prema njenim riječima, naučna i stručna usavršavanja moraju biti od pomoći da se pravne nauke na bolji način izuče.

“Otvorena vrata koja je Vrhovni sud godinama organizovao upravo za studente pravnih fakulteta, preteča je ovoga što smo danas formalizovali”, dodala je Medenica.

Dekan Pravnog fakulteta, Velimir Rakočević, podsjetio je da je ove godine usvojen novi program državnog pravnog fakulteta, koji podrazumijeva trostepeni sistem studiranmja.

“Preciznije – diplomirani pravnik po novom programu biće sa 300 osvojenih kredita, odnosno pet godina”, kazao je on.

Kako je naveo, najveći kvalitet u svemu tome je to što je predviđena praktična nastava.

“Dakle, na svakom predmetu, pogotovu kada su u pitanju pozitivno-pravne discipline, od 20 do 50 odsto. Mi to ne bi mogli realizovati bez pomoći institucija, a mi to imamo, prije svega u liku sudija Vrhovnog suda”, rekao je Rakočević.

On je pojasnio da je predviđeno da student od prve do pete godine stiče praktično znanje i vještine prevashodno kroz angažman eksperata, a to su na prvom mjestu sudije Vrhovnog suda.

“Studenti, sa druge strane, imaju mogućnost da strčnu praksu obavljaju u svim crnogorskim sudovima”, dodao je Rakočević.

Preporučujemo za Vas