U "Okruženju" o tabloid(iot)izaciji

Gosti Zvezdane Kovač i Nenada Šebeka su Marinko Vorgić iz Crne Gore, Saša Janković i Voja Žanetić iz Srbije te Nazim Rašidi iz Makedonije
74 pregleda 0 komentar(a)
Okruženje
Okruženje
Ažurirano: 18.11.2016. 11:25h

U 6. emisiji regionalnog serijala „Okruženje“ razgovaraće se o tome zašto se sve veći broj ljudi na Balkanu opredjeljuje za tabloidni a ne za realni život, zašto se olako predaju žutoj štampi, zašto su petparački TV sadržaji toliko popularni, zašto su tako tijesne veze političara i tabloida... Gosti Zvezdane Kovač i Nenada Šebeka su Marinko Vorgić iz Crne Gore, Saša Janković i Voja Žanetić iz Srbije te Nazim Rašidi iz Makedonije.

Vorgić kaže da se sablažnjavamo nad „Farmom“, posežemo za visokoparnim imenima, a naredni rijaliti će biti još brutalniji.

"Bojim se da ovo nije posao za fenomenologe, ovo je posao za miliciju", jetko je konstatovao crnogorski književni kritičar i publicista.

Saša Jankovič, zaštitnik građana Republike Srbije, ocijenio je da su tabloidi jedan od načina da se sakriju ozbiljni problemi u društvu, ali da smo prerasli tu fazu.

"Tabloidizacija je čak metod aktivnog uticaja na stvarnost. Danas se političko ubistvo ne mora obaviti metkom. Možete ga mnogo efikasnije postići tako što ćete nekoga kroz medije oglasiti nečovjekom i groznom ličnošću, a istovremeno, kroz te iste medije, od nekoga drugog preko noći napravite najvećeg heroja i oca nacije, kaže Janković

Voja Žanetić tvrdi da smo mi tek na pola puta, jer nijesmo izabrali nijednu rijaliti zvijezdu za predsjednika. Amerikanci i Britanci, na primjer, daleko su u ovome odmakli", kaže Žanetić.

I za ovu emisiju „Okruženja“ agencija IPSOS sprovela je istraživanje u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji o tome da li i koliko građani i građanke ovih zemalja gledaju rijaliti programe i što misle o tabloidima.

''Okruženje'' gledajte večeras od 21 sat na TV Vijesti.

Bonus video: