Loša cirkulacija ne mora biti bolest

Problem loše cirkulacije tokom zime može se lako riješiti utopljavanjem, ali dr Merdović ukazuje na neke veće probleme koje loša cirkulacija može izazvati
477 pregleda 0 komentar(a)
čarape, kamin, Foto: Shutterstock
čarape, kamin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.11.2016. 16:32h

loša cirkulacija tokom zime može biti vrlo neugodna. Može pogoditi muškarce, žene i djecu, ali je najčešća kod starih osoba. Ako se ne tretira, može dovesti do velike nelagode, pa čak i ozbiljnih zdravstvenih problema. O ovom čestom problemu priča ljekarka opšte prakse dr Zorica Merdović.

“Prirodno i efikasno čuvanje tjelesne temperature koje tijelo sprovodi tokom hladnih dana je usporavanje cirkulacije krvi i djelimično povlačenje volumena krvi u unutrašnjost tijela, što čini ruke i noge hladnim. Hladne ruke i noge u ovom slučaju su dobar znak, vaš organizam dobro i pravilno funkcioniše i čuva svoju toplotu. Najčešće ovakav problem imaju osobe koje su slabo fizički aktivne, nešto gojaznije, sklone hormonskim poremećajima, anemijama ili su jednostavno premorene. Slaba cirkulacija je veoma često pratilac sredovječnih i starijih osoba, ali i strastvenih pušača”, kaže naša sagovornica.

Problem loše cirkulacije tokom zime može se lako riješiti utopljavanjem, ali dr Merdović ukazuje na neke veće probleme koje loša cirkulacija može izazvati i na koje može ukazati.

“Treba biti obazriv sa ovim problemom. Hronično hladne ruke i noge mogu ukazivati na ozbiljna, skrivena oboljenja koja ugrožavaju perifernu cirkulaciju. Povišeni krvni pritisak, suženje krvnih sudova kod ateroskleroze, šećerna bolest, visoke vrijednosti holesterola i triglicerida u krvi, artritis samo su neki od uzroka. Bolesnici sa oslabljenom perifernom cirkulacijom u nogama i rukama, gotovo u 90% slučajeva imaju i slabu cirkulaciju u krvnim sudovima srca, vrata i glave. Zato, ako su vam ruke i stopala uvijek hladni, bez obzira na spoljnu temperaturu, primjetite da su vam prsti utrnuli, da je koža promijenila boju i postala naglašeno blijeda, osjećate trnjenje, vrijeme je za odlazak na pregled. Dodatne komplikacije poput čireva, plikova, zategnute kože ili zadebljale kože su dodatni razlog za brigu. Tada je posjeta ljekaru neodložna”, upozorava dr Merdović.

Simptomi loše cirkulacije

• Hladna stopala ili šake

• Klaudikacije - tup, grčeviti bol u listovima nakon dužeg hodanja, a nestaje nakon odmora

• Trnci u stopalima i prstima

• Promjena boje kože, postaje blijeda, plavičasta ili ljubičasta

• Smanjena maljavost na nogama

• Smanjeno znojenje na stopalima gdje poremećena cirkulacija dovodi do poremećaja rada znojnih žlijezda

• Češće povrede kože, infekcije koje ne prolaze, rane koje ne zarastaju

Kako da spriječite i liječite?

Savjeti za dobru cikrkulaciju:

- prestanite da pušite

- redovno kontrolišite krvni pritisak

- ako bolujete od šećerne bolesti pridržavajte se terapije

- nivo holesterola i masnoća u krvi održavajte na normali

- pravilno se hranite i koristite suplemente koji podstiču cirkulaciju

- redovno vježbajte (najmanje pola sata dnevno)

- nosite odjeću i obuću koja omogućava normalnu cirkulaciju

- održavajte toplotu nogu

- radite hidromasažne vježbe

- češće pijte tople napitke

- izbjegavajte napitke sa kofeinom jer skupljaju krvne sudove

Ishrana

Neke namirnice i ljekovito bilje utiču na vitalnost krvnih sudova:

Namirnice i začini:

- bijeli luk (snižava nivo holesterola, rizik od ateroskleroze i reguliše krvni pritisak)

- maslinovo ulje

- crno vino

- bobičasto i voće bogato vitaminom C

- sjemenke bundeve (obiluju vitaminom E)

- koštunjavi plodovi (bogati niacinom i vitaminom B3)

- paprika

- kim

- ruzmarin

- đumbir

- cimet

Još savjeta

Više se krećite

Svaki dan umjereno vježbajte. To može biti šetnja, obavljanje kućnih poslova, plivanje ili bilo što drugo što vam neće učiniti preveliki šok za organizam. Već za nekoliko nedjelja osjetićete promjene.

Dva para čarapa

Dobar način da podstaknete cirkulaciju je naizmjenično tuširanje u toploj i hladnoj vodi (neka ne bude ni prevruća ni prehladna). U ovim hladnim danima nosite dodatni par čarapa, ali pazite da vam noga ne bude previše stisnuta. Iznenadićete se koliko će vam biti toplije uz dva para čarapa.

Bonus video: