Retrospektiva radova Slobodana Vukajlovića

Nastavak projekta biće posvećen izradi monografije
565 pregleda 0 komentar(a)
Slobodan Vukajlović
Slobodan Vukajlović
Ažurirano: 17.11.2016. 13:38h

Kulturni centar PUNKT organizuje Retrospektivnu izložbu arhitekte Slobodana Vukajlovića (1934-2006), koja će biti otvorena sjutra, u 20 časova u Galerijama Nikola I i Ilija Šobajić (Dvorac Kralja Nikole). Autor izložbe je David Delibašić.

Slobodan Vukajlović, arhitekta, urbanista i projektant, čovjek čiji svojevrstan legat na polju arhitekture ne poznaje vrijeme. Futuristički i inovativni pristup arhitekturi, uz karakterističan heksagonski potpis u svom radu, učinili su da Slobodan Vukajlović ostane upamćen i priznat kao jedan od pionira moderne arhitekture u Crnoj Gori.

Izložba u znak sjećanja na njegov stvaralački opus organizuje se sa ciljem ukazivanja na repozicioniranje onih vrijednosti i djela koje su bile temelj modernog društva i savemene svjesti u Crnoj Gori.

Slobodan Vukajlović rođen je u Nikšiću 12. avgusta 1934. godine. Osnovno i srednje obrazovanje je stekao u rodnom gradu, nakon čega odlazi na studije u Beograd, gdje 1961. godine diplomira na Arhitektonskom fakultetu. Kao diplomirani arhitekta vraća se u Nikšić i započinje svoju višedecenijsku karijeru arhitekte i projektanta.

Kroz svoj profesionalni angažman integrisao je revolucionarne inovacije u sferu savremene ahitekture, što je potvrđeno brojnim domaćim i međunarodnim nagradama i priznanjima. Pored svog primarnog poziva arhitekte bio je predan društveno-politički radnik i ugledan građanin. Doktorirao je 21. jula 1978. godine na Krakovskom arhitektnoskom fakultetu.

Izložba kojom se predstavlja stvaralaštvo Slobodana Vukajlovića dio je projekta kojim se podstiče buđenje angažovane svijesti o važnosti odlučivanja o životnom prostoru, uz podsticanje proglašavanja kulturnom baštinom onih djela koja predstavljaju dragocjenu zaostavštinu kako crnogorske tako i regionalne arhitekture.

Nastavak ovog projekta biće posvećen izradi monografije o stvaralaštvu Slobodana Vukalovića, kojom će biti objedinjen njegov dragocjeni rad, dok će kao zaključak projekta biti izrađen kratki film o njegovom liku i djelu.

Bonus video: