Za veze teatara Kine i Crne Gore

FIAT je u Kini prepoznat kao jedan od najznačajnijih evropskih festivala i predstavljen na najvišem nivou domaćinima
0 komentar(a)
FIAT, Foto: FIAT
FIAT, Foto: FIAT
Ažurirano: 17.11.2016. 13:45h

Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT jedan je od 21 festivala iz Centralne i Istočne Evrope čiji su predstavnici bili dio projekta Chinese Theatre Showcase Panorama Tour 2016 koji se realizovao pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture NR Kine. Dvadeset šest predstavnika najznačajnijih pozorišnih festivala ali i pozorišnih instituta, akademija i teatara iz šesnaest evropskih zemalja imali su priliku da učestvuju na studijskom putovanju posvećenom kineskom teatru. Evropska delegacija je tokom petnaest dana posjetila pet kineskih gradova: Šangaj, Vužen, Guangdžou, Si’an i Peking u kojima su delegati odgledali dvanaest predstava, posjetili najznačajnije festivale, pozorišta i institucije, upoznali se sa kulturnim radnicima i umjetnicima te na brojnim formalnim i neformalnim sastancima predstavili svoje matične festivale i organizacije i razgovarali o mogućnostima za buduću saradnju.

U Šangaju, najvećoj internacionalnoj metropoli Kine, evropski predstavnici su imali priliku da pogledaju predstave izvedene u okviru programa Shanghai International Arts Festival kao i da posjete Shanghai International Performing Arts Fair te da na njemu predstave svoje festivale. Velika je čast što je u Šangaju predstavljen i festival FIAT, prije svega imajući u vidu veliki ugled ovog sajma kao i mogućnosti za saradnju koje se rađaju između festivala i produkcija koje na istom učestvuju.

U Vuženu, “kineskoj Veneciji”, gradiću koji polako postaje svjetski poznat i u kulturnom svijetu zbog rastućeg značaja Wuzhen International Theatre Festivala, delegati evropskih festivala su se upoznali sa najnovijim teatarskim dostignućima Kine. U okviru programa festivala održan je i Central and Eastern Europe 16+1 Forum koji za cilj ima da promoviše komunikaciju između međunarodnih pozorišnih krugova na kome je predstavljen i crnogorski Festival internacionalnog alternativnog teatra .

Predstavnik Crne Gore bio je Festival FIAT čiji delegat je bila Milena Đukić, PR festivala.

“Ova posjeta je samo jedan od prvih koraka u budućoj kulturnoj saradnji između NR Kine i Crne Gore na području teatra . Ta saradnja predstavlja mogućnost stvaranja novih mostova između naše dvije zemlje, koji će približiti ogroman kineki prostor našim kulturnim radnicima ali i omogućiti gostovanja teatara iz ove velike zemlje kod nas. Ne sumnjamo da će otvaranje ovih novih horizonata pozitivno uticati na razvoj kulture, pogotovo pozorišta u našoj zemlji te da će saradnja iz godine u godinu biti sve intenzivnija. Veliko nam je zadovoljstvo što je FIAT prepoznat kao jedan od najznačajnijih evropskih festivala i što smo imali mogućnost da ga predstavimo na najvišem nivou kineskim pozorištima, produkcijskim kućama, festivalima, kulturnim radnicima i umjetnicima”, saopšteno je iz FIAT-a.

Bonus video: