Izložba članova CANU, 14 poznatih slikara: Pohvala crnogorske duhovnosti

"Država nije samo teritorija i vlast, već se tom vidjljivom dijelu pridaje nešto što bi se moglo nazvati njenom idejom"
173 pregleda 0 komentar(a)
Izložba CANU, Foto: Filip Roganović
Izložba CANU, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 17.11.2016. 10:22h

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU), organizovala je, povodom 10 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore i 45 godina postojanja ove institucije, izložbu “Likovni umjetnici Crnogorske akademije nauka i umjetnosti”.

Izložba je svečano otvorena preksinoć u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića na Kruševcu.

Posjetioci će imati priliku da pogledaju izvanrednu postavku djela renomiranih likovnih umjetnika, među kojima su Miodrag Dado Đurić, Branko Filipović Filo, Vuko Radović, Luka Tomanović, Dušan Vukotić Vud, Aleksandar Prijić, Miloš Vušković, Vojislav Vojo Stanić, Anka Burić, Dragan Karadžić, Pavle Pejović, Dimitrije Popović, Tome Serafimovski i Petar Omčikus.

Predsjednik CANU Dragan Vukčević, kazao je da ova izložba predstavlja pohvalu duhovnosti, te da je uloga umjetnosti i umjetnika u oblikovanju duhovnosti Crne Gore velika, značajna i trajna.

"U ovakvim trenucima postaje jasno da država nije samo teritorija, stanovništvo i vlast, već se tom vidjljivom dijelu pridaje nešto što bi se moglo nazvati njenom idejom. Publikovanje te ideje kroz vrijeme jeste duhovnost jednoga društva i njegove države. Tu duhovnost oblikuju institucije, među kojima je jedna od najznačajnijih Crnogorska akademija nauka i umjetnosti", istakao je Vukčević.

On smatra da su veliki prilog identitetu Crne Gore dali crnogorski umjetnici, kao i oni koji su van naše države, a koji, prema njegovim riječima, čine čast i Crnogorskoj akademiji i Crnoj Gori.

"Kako to i biva kod darovitih ljudi oni se razlikuju svojom pričom koju zovemo poetika. Najveći među njima tim poetikama kazuju o istom, ali ne kazuju jedno. Oni kazuju o tome da u ovaj svijet nismo ušli da dobijemo i da uzmemo, već da damo i stvaramo. Time se održava ono što nije samo identitet već i kontinuitet jednog društva njegovog naroda i države", zaključio je Vukčević.

Bonus video: