MEĐUNARODNI PEN OBILJEŽIO DAN ZATVORENOG KNJIŽEVNIKA

Podrška za pisce iz rešetaka

Atvudova je jedna iz grupe pisaca koji šalju poruke solidarnosti kolegama koji se nalaze u zatvoru
0 komentar(a)
Asli Erdogan, Foto: Hürriyet Daily News
Asli Erdogan, Foto: Hürriyet Daily News
Ažurirano: 16.11.2016. 18:46h

U cilju obilježavanja Dana zatvorenog književnika, kanadska dobitnica Bukerove nagrade Margaret Atvud pridružila se kolegama piscima u slanju  poruke  podrške za petoro progonjenih kolega širom svijeta, uključujući i za jednu od najvećih savremenih turskih spisateljica Asli Erdogan.

Atvudova je pisala Asli Erdogan na njen 91. dan iza rešetaka, s porukom utamničenoj romasijerki da njene “riječi i dalje oblikuju borbu za slobodu i pravo na slobodno izražavanje”.

Tursko tužilaštvo zatražilo je minule sedmice doživotnu zatvorsku kaznu Asli Erdogan. Nagrađivana za svoj spisateljski rad, 49-godišnja Erdogan je i renomirana novinarka, fizičarka i aktivistkinja za ljudska prava. Njen jedini grijeh je to što je bila u grupi savjetnika odnedavno zabranjenog dnevnog lista iz Istanbula “Özgür Gündem”. Kao što je zbog pisanja o prokurdskim temama zabranjena dnevna novina po optužbi za terorizam, odnosno pomaganje terorističkoj Kurdskoj radničkoj partiji (PKK), tako je i Asli Erdogan, dan nakon zabranjivanja novina u avgustu, uhapšena i strpana u istražni zatvor sa još osam kolega.

Kanadska dobitnica Bukera jedna je iz grupe pisaca koji šalju  poruke  solidarnosti za petoro kolega koji se trenutno nalaze u zatvorima širom svijeta.  Poruke  su pisane namjenski, povodom obilježavanja Dana zatvorenog književnika, koji Međunarodni PEN od 1981. godine obilježava 15. novembra, zajedno sa članovima PEN-a iz cijelog svijeta. Međunarodni PEN je saopštio da je za minulih 12 mjeseci, najmanje 35 pisaca ubijeno zbog svog rada.

Ove godine, Međunarodni PEN je istakao pet slučajeva za koje tvrdi da su “simbol vrste izazova i opasnosti sa kojima se pisac suočava tokom obavljanja svog posla - slobodnog izražavanja”.

Osim na cijenjenu tursku književnicu, kojoj se na teret stavlja “članstvo u terorističkoj organizaciji” i “podrivanje nacionalnog jedinstva”, PEN je ukazao na slučajeve egipatskog pisca i novinara Ahmeda Najia, koji izdržava dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog “kršenja javnog morala” nakon što je 2014. godine objavio djelove romana “Istikhdam al-Hayat” (“The Use of Life”), i honduraskog književnika Cesaria Alehandra Félixa Padilla Figueroa, koji je suočen sa progonom i šikaniranjem zbog učešća u studentskim protestima.

Međunarodna književna organizacija takođe ističe situaciju u kojoj se našla Darin Tatur, Palestinka, građanka Izraela, koja se trenutno nalazi u kućnom pritvoru i sudi joj se na osnovu optužbi za “podršku terorističkoj organizaciji”, a u vezi sa njenom poezijom i aktivnošću na društvenim mrežama, i kineskog izdavača Guija Minhaia, koji je nestao u oktobru 2015, i ponovno se pojavio nakon tri mjeseca, kako bi na televiziji pod državnom kontrolom dao javno priznanje, izjavivši da se dobrovoljno predao kineskim vlastima.

Svakom od progonjenih pisaca poruku solidarnosti poslao je drugi kolega, a Atvudova je poručila Erdoganovoj da “čak i kroz betonske zidove zatvora, iza stražara, bodljikave žice, brave i ključeva, možemo i dalje čuti njen glas”.

“Iako ste u zatvoru, niste sami: imate cijelu PEN zajednicu pisaca iz cijelog svijeta koja se bori za vašu slobodu. Oni će i dalje da se nadaju za vas i neće prestati da rade u vašu korist sve dok ne budete slobodni”, napisala je Atvudova.

“Vjerujem da ćete vrlo brzo biti slobodni. Nadam se da ćete se naći u Turskoj, gdje možete pisati i govoriti bez straha i cenzure, Turskoj koja slavi raznolikost misli i mišljenja. Nadam se da ćete živjeti u Turskoj koja je ponosna na glasove svojih talentovanih mislilaca, pisaca i umjetnika koji imaju toliko obožavalaca daleko izvan svojih granica. Nadam se da ćete živjeti u Turskoj koja je ponosna na svoju demokratiju - Turskoj koja je ponosna na glasove kao što je vaš”, navela je u poruci Margaret Atvud.

 Erdoganovu ne puštaju iako je dijabetičar i astmatičar

Asli Erdogan je imala tu nesreću da je bila jedna od četvoro iz grupe koji nisu pušteni na slobodu do okončanja krivičnog postupka, što je neobično, s obzirom da pati od dijabetesa, astme i hronične opstrukcije pluća. Ona je širom svijeta najpoznatija po svom nagrađivanom romanu (u engleskom prevodu) “The City in Crimson Cloak”. Istanbulski sud sada ima 15 dana za odluku o optužnici protiv nje.

Ono što je počelo kao progon ljudi iz redova vojske koji su pokušali puč u Turskoj prije nekoliko mjeseci i nastavilo se progonom svih redom koji imaju ikakve veze s Fethulahom Gulenom, nastavilo se progonom novinara, sudija, profesora, književnika, učitelja, državnih službenika širom Turske...

Preporučujemo za Vas