PROTEST ZBOG OSTAVKE BOŠKOVIĆA

Sudija pobjegao prije presude ljekarima iz Bijelog Polja?

Otac preminule bebe, Slaviša Knežević kazao je da su se završne riječi očekivale u utorak i da je neshvatljivo da par dana prije toga podnese ostavku sudija koji je dužio taj predmet
228 pregleda 26 komentar(a)
Slaviša Kneević, Predrag Karišik, Foto: Jadranka Ćetković
Slaviša Kneević, Predrag Karišik, Foto: Jadranka Ćetković
04.04.2019. 21:36h

Roditelji beba inifciranih u bjelopoljskoj bolnici 2014. godine saopštili su da su ogorčeni zbog odluke sudije Višeg suda Vidomira Boškovića da podnese ostavku na sudijsku funkciju, praktično pred zaključenje sudskog postupka protiv četvoro ljekara.

Jedan od očeva inficiranih beba Predrag Karišik  kazao je da je Bošković mogao ranije da napusti tu funkciju, ako nije imao hrabrosti da donese presudu.

“U daljem postupku ne vidimo da ima kredibilnih sudija da smiju donijeti presudu u ovom slučaju. Takođe, poručujemo javnosti u Crnoj Gori da smo spremni i na radikalne poteze,  a da za sve eventualne posljedice i probleme biće odgovoran isključivo Vidomir Bošković”, kazao je Karišik.

On je ocijenio  da je nakon vještačenja Sudsko medicinskog odbora iz Beograda slučaj bio jasan, odnosno da je dokazana krivica optuženih ljekara.

Otac preminule bebe, Slaviša Knežević  kazao je da su se završne riječi očekivale u utorak i da je neshvatljivo da par dana prije toga  podnese ostavku sudija koji je dužio taj predmet.

“I ako nas je iznenadio, nijesmo demoralisani  jer čovjek vjerovatno nije imao profesionalne hrabrosti da donese odluku ili je imao neki pritisak. Nećemo odustati. Ubijeđen sam da je tu bilo nekih pritisaka.Danas je dvije godine od smrti mog djeteta a suđenje još nije završeno“, kazao je Knežević.

Istakao je  da od prvog dana sumnja u korumpiranost suda i da je nakon korektnog i jasnog vještačenja čudno zašto je ostavku podnio baš u ovom trenutku.

U februaru će ponovo početi   glavni pretres  protiv ljekara  Tomislava Jeremića, Zvonka Puletića, Hake Tahirović i Jele Cimbaljević.

Oni su optuženi  zbog krivičnog djela - teška djela protiv zdravlja ljudi,u vezi krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Novo suđenje zakazano za februar

Iz bjelopoljskog Višeg suda saopštili su “Vijestima” da je taj  predmet  sudija Vukomir Bošković zadužio “metodom slučajne dodjele”. 

“Kako je, shodno zakonskoj odredbi čl.329 st.4 Zakonika o krivičnom postupku, propisano da ako se glavni pretres  održava pred drugim predsjednikom vijeća,  glavni pretres mora početi iznova i svi dokazi se moraju ponovo izvesti, to je sudija Vukomir Bošković u skladu sa zakonom odložio glavni pretres kako bi imao dovoljno vremena da se upozna sa spisima predmeta“, kazala je samostalna savjetnica Višeg suda Aida Zoronjić Destanović. 

Novi glavni pretres je zakazan za 9. februar sljedeće  godine. 

Ona je dodala da je Bošković ostavku podnio isključivo iz ličnih razloga i da je više puta izjavljivao  da će se baviti advokatskom profesijom. 

“Sudija je u neposrednom razgovoru sa predstavnicima oštećenih, istim  saopštio da na njega u ovom periodu niko nije vršio bilo kakav uticaj”, kazala je Zoronjić Destanović.

Bošković: Nije bilo pritisaka, hoću da se bavim drugim poslom 

Sudija Vidomir Bošković  kazao je  da je 14. novembra Sudskom savjetu uputio zahtjev da bude razriješen  funkcije. 

“Ovom prilikom želim da obavijestim javnost da sam se na ovaj čin opredijelio samostalno, nezavisno i bez uticaja bilo koga kako sam i vršio sudijsku funkciju od novembra  1994. godine, jer u nastavku svoje karijere želim da se bavim nekim drugim poslom”, kazao je  Bošković. 

Bošković je za sudiju Osnovnog suda u Bijelom Polju izabran novembra 1994.  i tu funkciju obavljao do 2004. godine, kada je izabran za sudiju Višeg suda u Bijelom Polju.