MUP RS o incidentu u blizini granice: Naša policija nije pucala

Do incidenta je došlo u nedelju oko 20 sati u selu Stupa, u blizini srpsko - crnogorske granice
138 pregleda 105 komentar(a)
policija Srbija, Foto: Shutterstock.com
policija Srbija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 16.11.2016. 16:28h

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da je dosadašnja istraga u vezi sa događajem u kojem je ranjen mladić F. M. iz rožajske Jablanice pokazala da je nalaz parafinskih rukavica, uzetih od pripadnika granične policije koji su učestvovali u akciji hapšenja krujumčara na granici negativan, odnosno na njihovim rukama nijesu pronađene čestice koje ukazuju da su te večeri koristili vatreno oružje.

Srpski policajci upali su u nedjelju na teritoriju Crne Gore i u noge upucali maloljetnog F. M. (17) iz rožajske Jablanice.

Sedamnaestogodišnak je operisan u beranskoj bolnici i van je životne opasnosti.

Do incidenta je došlo u nedelju oko 20 sati u selu Stupa, u blizini srpsko - crnogorske granice. Prema nezvaničnim podacima iz crnogoske policije, njihove srpske kolege navjerovatnije su jurile švercera teksasa i obuće Idriza Čalakovića iz Tutina.

"Dosadašnja istraga u vezi sa događajem koji se odigrao na granici između Srbije i Crne Gore, u kome je ranjen mladić F. M., pokazala je da je nalaz parafinskih rukavica, uzetih od pripadnika granične policije koji su učestvovali u akciji hapšenja krujumčara na granici, negativan odnosno na njihovim rukama nijesu pronađene čestice koje ukazuju da su te večeri koristili vatreno oružje. Takođe, ustanovljeno je da su policijski službenici, po okončanju tog događaja, imali onoliki broj metaka koliko su i zadužili tog dana. Istraga na rasvjetljavanju svih okolnosti ovog slučaja se nastavlja", navodi se u saopštenju.

Iz Uprave policije Crne Gore saopšteno je da da im je u nedjelju oko 20 časova prijavljeno da je maloljetnik ranjen u selu Stupa, na dijelu teritorije koji se nalazi u blizini granice sa Srbijom.

“Utvrđeno je da su službenici granične policije MUP-a Republike Srbije u tom periodu izvodili akciju u graničnom pojasu koji vodi prema Crnoj Gori, u cilju lišenja slobode I. Č. iz Tutina, a zbog sumnje da je ovo lice krijumčarilo robu”, piše u saopštenju policije.

Objašnjava se da dio mjesta incidenta - Stupanski potok, dijelom pripada i Srbiji.

“Službenici naše policije su stupili u kontakt sa kolegama iz Republike Srbije. Nadležni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Rožajama, u mjestu Stupanski potok, na dijelu teritorije koji se nalazi u Crnoj Gori, uviđaj je izvršio 14. 11. u jutarnjim časovima, zajedno sa tužiocem Višeg državnog tužilaštva iz Novog Pazara, uz prisustvo službenika OB Rožaje i OGB Rožaje i granične policije MUP-a Republike Srbije”.

Navodi se da su tokom uviđaja pronađene tri čaure koje će biti vještačene u Forenzičkom centru u Danilovgradu, kao i vozilo “grand cherokee” rođaka upucanog momka, a na kome su vidljivi tragovi od projektila.

“Terensko vozilo marke 'nissan' pronađeno na dijelu teritorije koja pripada Republici Srbiji, preuzeli su službenici MUP-a Srbije. U 'nissanu', kojim je kako policija Srbije sumnja, upravljao I.Č. iz Tutina, je zatečena veća količina gumenih čizama i manja količina tekstilne robe”.

“Nakon okončanja potrebnih mjera i radnji i utvrđivanja relevantnih činjenica biće poznato da li se u konkretnom slučaju radi o eventualnom graničnom incidentu ili povredi državne granice naše države”, piše u saopštenju policije.

Bonus video: