Premijera „Medeje” u Zagrebu

“Temeljni problemski odnos koji propituje ovo djelo jeste: odnos društvene istine i mitske laži”
0 komentar(a)
predstava Medeja, Foto: LILI ZANETA
predstava Medeja, Foto: LILI ZANETA
Ažurirano: 16.11.2016. 16:35h

Predstava “Medeja”, koja nastaje u koprodukciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom i zagrebačkog pozorišta “Eurokaz” imaće svoju hrvatsku premijeru u subotu, 19. novembra, dok će crnogorska publika moći da vidi ovaj komad na Cetinju 6. februara.

Predstava nastaje prema drami “Medeja” Ljubomira Đurkovića i motivima iz tekstova Euripida, Jeana Anouliha i Kriste Volf, dramatizaciju i režiju potpisuje Branko Brezovec, a ansambl čine crnogorski i hrvatski glumci: Ana Vučković, Miloš Pejović, Aleksandar Radulović, Žarko Potočnjak, Petra Težaki Suzana Brezovec.

“Medeja”, semioklaza, scenska je dekonstrukcija klasičnog mita o Medeji temeljena na, kako stoji u podnaslovu istoimene drame crnogorskog autora, kome-tragediji u 10 slika i protkana motivima iz tekstova Euripida, Anouliha i Volf.

Kako kaže zvanična najava: ”Već se iz podnaslova ovog Đurkovićevog djela iščitava temeljni postupak iznenađenja, koji se ostvaruje obrtanjem očekivanih situacija i uobičajenih odnosa, te suprotstavljanjem samorazumljivom i prirodnom, a zapravo (prikriveno) nametnutom poretku stvari. Medeja u Đurkovićevoj interpretaciji nije prevarena osvetnica i patološki ljubomorna žena, već je supruga i majka koja brine o svojoj budućnosti i budućnosti svoje porodice, iako se ne bi reklo da nema i nekih političkih ambicija. Upravo ona predlaže Jasonu da prihvati Kreontov poziv da oženi njegovu kćer Glauku te on, pod uticajem svoje višestruko sposobnije i mudrije supruge, pristaje na taj pragmatičan čin u borbi za prijesto”. Temeljni problemski odnos koji propituje ovo djelo jeste: odnos društvene istine i mitske laži. “Eto, tako je bilo. Ali ko bi skupljao sada parčiće tih priča iz kojih bi sastavljao cjelinu. Svaki Argonaut ima svoju priču o pohodu. A tek pjesnici! Neku od tih verzija će prepričavati generacije koje dolaze. U njoj će biti malo istine. A tamo gdje je ima malo, nema je uopšte. Istina je cjelina, Klite“, izjavljuje u jednom trenutku Đurkovićeva Medeja.

Kako stoji u saopštenju Pozorišta “Eurokaz”, u kome će Medeja za zagrebačku publiku biti premijerno odigrana u subotu, “užasi izvorne tragedije nakon Đurkovićevog uvida zvone sasvim drugačijom dinamikom i dijagnozom. Medeja priznaje svoje iluzije o bajkovitoj Heladi, bračnom životu i predanosti nezamjenjivoj ljubavi. No njena je motivacija zatvorena na prilazima tamnim, aleatoričkim podsticajima, ništa ne dolazi ili ne mami s neke druge strane zla i pravde, čak se i motiv majčinstva izgubi pred površnom dijalektikom društvenih ambicija. Ubistvo Medejine djece naručio je Kreont i Medeja, čvrsto tajeći i ubrzano sabirajući svoju emotivnu izgubljenost pred dvorskim pjesnikom Klitom, kažnjava sebe molbom Klitu da je literarno predstavi kao monstruoznu čedomorkom. Istina, ili iskušenje u istini, kako vam drago. Ali Klit se prihvatio posla”.

Bonus video: