Najbolji glumac Amar Bukvić i glumica Dubravka Drakić

Dodjelom nagrada i izvedbom predstave “Crna kutija” spuštena je zavjesa 15. Međunarodnog festivala glumca Nikšić 2018.
399 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2018. 18:10h

Dodjelom nagrada najboljima i izvođenjem predstave „Crna kutija“ Ane Đorđević, koju je režirao Goran Bulajić, spuštena je zavjesa na više nego uspješno izdanje 15. Međunarodnog festivala glumca Nikšić 2018. Grand prix za najbolju mušku, odnosno žensku ulogu, dobili su Amar Bukvić, koji je maestralno odigrao u predstavi „Kako misliš mene nema“, Teatra Exit iz Zagreba, i Dubravka Drakić, za briljantnu ulogu Penelope u predstavi „Penelopijade“ nastale u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i April production Toront. Ansamblu predstave „Ljubavne poze istorije“ Teatra „Vojdan Černodrinski“ iz Prilepa, u režiji Nataše Poplavske, pripao je grand prix Festivala za najbolju kolektivnu igru, dok su Amar Bukvic i Filip Juričić dobili nagradu za najbolji partnerski odnos na sceni. Grand prix za najbolje epizodne uloge dobili su Angela Naumoska za ulogu gospođice i Zoran Ivanoski za ulogu majstora u komadu “Ljubavne poze istorije”.

Tako je odlučio tročlani žiri u sastavu, glumci Ana Vujošević i Nikola Vasiljević i Blagota Eraković, predsjednik.

Amar Bukvić i Filip Juričić su za uloge u pomenutoj predstavi, koja se igra već 11 godina i jedna je od najdugovječnijih i najgledanijih predstava na zagrebačkoj pozorišnoj sceni, dobili brojne nagrade na festivalima širom Hrvatske.

“Vrlo mi je drago da sam, kako ja, tako i zajedno sa Filipom, dobio nagradu i to u Crnoj Gori za koju me vežu lijepe uspomene dok sam snimao seriju ‘Božićni ustanak’. Nagrade su vjetar u leđa glumcu i daju mu znak samopouzdanja da i dalje može raditi kreativno i stvarati. Nagrada je i Filipu i meni tim draža jer je baš za ovu predstavu koja je u Hrvatskoj maltene dobila status kultne. Što se tiče nagrade za najboljeg glumca nju ne bih mogao dobiti bez Filipa i autorskog tima”, kazao je Bukvić.

Dubravka Drakić je na pomenutom Festivalu 2014. godine dobila nagradu za najbolji partnerski odnos na sceni zajedno sa Mladenom Nelevićom za uloge u predstavi “Slasti slave“. Ona kaže da je Penelopijada nastala kao plod izuzetne saradnje, povjerenja i zajedničke igre 7 žena.

“Predstava je atipična za naše uslove jer je rađena po tekstu izuzetne savremene spisateljice Margaret Atvud. Veliku zahvalnost dugujem mojim koleginicama na njihovoj posvećenosti i podršci koja je neuobičajena na ovim prostorima. Predstava je moderno promišljena tako da je bio pravi izazov i motivacija više igrati u njoj. Posle sedam godina koliko je igramo došla sam do nivoa da mi nagrada puno znači jer sam sve ovo vrijeme učila i naučila. Zato hvala žiriju i nikšićkoj publici što su to prepoznali”, kazala je Drakić.

Predsjednik žirija je istakao jedinstvenost festivala, ne samo u Jugoistočnoj Evropi već i šire.

“Festival glumca u Nikšiću već se ustalio kao jedinstven, mogu slobodno da kažem na prostoru Evrope, jer nešto slično postoji u Kazahstanu, ali u Evropi ne postoji ovakav festival koji je posvećen samo glumcima i glumačkoj igri. Poznato je svima koji vole pozorište da je prvi čovjek pozorišta glumac”, kazao je Eraković.

Predstava “Ljubavne poze istorije“ bila je omaž dramskom piscu Goranu Stefanovskom koji je preminuo dva dana prije njenog izvođenja. Kako je na okruglom stolu nakon njenog izvođenja kazao Goran Bulajić riječ je o ”totalnom pozorištu i predstavi perfektne vizuelizacije u opštem smislu”.

“Mnogo se radujem i jako mi znači, a moram priznati da imam pomiješane emocije, radost i tuga u srcu, jer ne mogu ovu radost da podijelim sa mojim profesorom i prijateljem Goranom, što ne mogu da popijem čašu vina s njim i tako proslavimo zajednički uspjeh. ‘Figurae Veneris Historiae’ ili ‘Ljubavne poze istorije je nažalost zadnji Goranov izveden tekst povodom 100. godišnjice Prvog svjetskog rata i naravno da ova predstava sada dobija viši značaj. Ja sam dobila novu misiju, a to je da ovu Goranovu poruku moram prenijeti dalje po regionu. S druge strane, predstava je prošla savršeno, glumci su svi bili jedno tijelo i duša. Festival je nas nagradio i sa još jednom kolektivnom nagradom što je pokazalo da je ona kompletno uspješna. Moram napomenuti da je Nikšićki festival jedan od rijetkih koji je odlično organizovan, koji ima jako ozbiljne okrugle stolove i razgovore o pozorištu, novoj estetici i glumačkoj igri. Želim da ovaj festival preraste u veliki međunarodni festival gdje ćemo vidjeti i druge Evropske pozorišne estetike! Živio festival glumaca u Nikšiću!”, izjavila je Nataša Poplavska.

Eraković je dodao i da je šteta što Festival nijesu pratili studenti glume jer su imali priliku da odgledaju 6 različitih predstava, a svaka je imala barem po jednog vrhunskog interpretatora. On je zaključio da Nikšić treba da bude ponosan na ovaj festival.

Jedno od najboljih izdanja Festivala

Ocjena onih koji godinama prate nikšićki Festival je da je 15. izdanje jedno od najboljih, a da je žiri za selekciju uradio pravi posao jer je publika imala priliku da pogleda glumačke bravure i svu raskoš teatarske igre.

“Moram reći bez dvoumljenja da je Festival pokazao izuzetno visok i raznovrstan glumački rezultat. Kada kažem visok mislim na kvalitet igre, a kad kažem raznovrstan mislim bukvalno na različita rješenja kojima su glumci prilazili, rješavali svoje zadatke, počev od najklasičnije glume koju su recimo demonstrirali Užičani igrajući Nušića pa do jedne vrhunske, stilizovane glume koju su iskazali recimo Zagrebčani i Atelje 212. Jedan začuđujući atizam koji su pokazali Makedonci korenspodnira sa najmodernijim kretanjima danas u pozorištu u svijetu. Mogu slobodno da kažem da je ta predstava na mene, žiri, a mislim i na publiku obzirom na ovacije koje su doživjeli prilikom izvođenja, ostavila dubok utisak”, kazao je Eraković.

Žiri 15. „Međunarodnog festivala glumca - Nikšić 2018“ “imao je čast da u konkurenciji za nagrade vidi šest izuzetnih predstava u kojima su se istakli različiti glumački stilovi i artistička rješenja”.

“Žiri ističe i izuzetan i rafiniran odnos nikšićke publike koji je ne samo posjetom, nego i izuzetno kvalitetnim osjećajem za pozorišni čin znao da nagradi kako i pojedine scene u predstavama, tako i na kraju svaku predstavu pojedinačno. Bogatstvo glumačkog izraza učinilo je da žiri bude kako oduševljen ovogodišnjim Festivalom, tako i u velikim dilemama kada su nijanse odlučivale o dobitnicima ovogodišnjih nagrada. Međutim, poslije plodne diskusije, sve nagrade su donesene jednoglasno”, stoji u odluci žirija.

Galerija

Bonus video: