Višegodišnje istraživanje: Crteži pripisani Van Gogu su imitacija

"Eksperti su razmotrili stil, tehniku i način predstavljanja figura, i zaključili da crteži sadrže topografske greške i da se nepoznati autor oslanjao na izbijeljene Van Gogove crteže", naveo je muzej koji posjeduje najveću kolekciju djela velikog umjetnika
245 pregleda 0 komentar(a)
Imitacije, crteži, Vinsent van Gog, Foto: Reuters
Imitacije, crteži, Vinsent van Gog, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2016. 19:27h

Sveska s neobjavljenim crtežima holandskog slikara Vinsenta van Goga koja je danas predstavljena u Parizu, dva dana prije njene simultane publikacije u Francuskoj, SAD, Japanu i drugim zemljama, sadrži imitacije Van Gogovih crteža, saopštio je danas u Hagu Muzej Van Gog.

Stručnjaci muzeja su to zaključili na osnovu višegodišnjeg istraživanja Van Gogovih crteža.

"Eksperti su razmotrili stil, tehniku i način predstavljanja figura, i zaključili da crteži sadrže topografske greške i da se nepoznati autor oslanjao na izbijeljene Van Gogove crteže", naveo je muzej koji posjeduje najveću kolekciju djela velikog umjetnika.

Francuska izdavačka kuća "Sej" predstavila je danas knjigu crteža "Vinsent van Gog, magla u Arlu, pronađena sveska".

Knjiga sa 288 strana sadrži veliki broj crteža, čiju su autentičnost potvrdili drugi slikari i naučnici, naveo je Sej i dodao da je original sveske u privatnom vlasništvu.

Vinsent van Gog (1853-1890) koji je izvršio samoubistvo s 37 godina, jedan je od najvećih slikara postimpresionizma i jedan od najcjenjenijih slikara uopšte.

Bio je i začetnik kolorističkog ekspresionizma, želeći da crvenom i zelenom bojom, kako je sam jednom rekao, "izrazi strašne strasti ljudske duše".

Najpoznatija Van Gogova djela su "Ljudi koji jedu krompir" (1885), "Suncokreti"(1888), "Žitno polje i čempresi", "Zvjezdana noć", "Crveni vinograd", "Noćni kafe", "Umjetnikova spavaća soba u Arlu", "Autoportret" i "Portret doktora Gašea".

Bonus video: