Troškovi izborne kampanje: DF 850.000, SD 220.000, SDP će znati narednih dana

“Dio troškova za kampanju ćemo izmiriti od prihoda koje ćemo na osnovu broja osvojenih mandata dobiti iz budžeta. To je oko 350 hiljada eura”, rekao je Đukanović agenciji MINA
107 pregleda 0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.11.2016. 14:42h

Rok za podnošenja izvještaja Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) o porijeklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora za predizbornu kampanju ističe danas.

Funkcioner Demokratskog fronta (DF), Milutin Đukanović, kazao je da je taj politički savez imao oko 850 hiljada eura troškova za izbornu kampanju.

Prema njegovim riječima, DF je dobio oko 30 hiljada eura donacija. “Već smo izmirili oko 50 hiljada eura od sredstava koja smo dobili po osnovu predaje liste i donacija”.

“Dio troškova za kampanju ćemo izmiriti od prihoda koje ćemo na osnovu broja osvojenih mandata dobiti iz budžeta. To je oko 350 hiljada eura”, rekao je Đukanović agenciji MINA.

On je naveo da će preostale troškove za izbornu kampanju DF izmiriti iz kreditnih zaduženja i sredstava koja će dobiti po osnovu redovnih prihoda.

“Nijesmo mogli da podignemo kredite, jer smo imali problem kod banaka, pa ćemo sada da podnesemo zahtjeve za kredite kako bi mogli da isplatimo nedostajuća sredstva za troškove kampanje”, pojasnio je Đukanović.

Socijaldemokrate Crne Gore (SD) su za predizbornu kampanju za parlamentarne izbore potrošile oko 220 hiljada eura, saopšteno je iz te partije.

„Od čega je iz državnog budžeta oko 61 hiljada eura, kreditno zaduženje 125 hiljada eura , i donacije koje su iznosile 34,2 hiljada eura“, rekli iz SD-a agenciji MINA.

Kako su saopštili, SD će poštujući jedan od osnovnih demokratskih principa - trasparentnost finansiranja partija, u zakonski predviđenom roku, dostaviti izvještaj ASK-u o porijeklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora za kampanju.

Iz Socijademokrtske partije (SDP) su agenciji MINA kazali da će tačan iznos novca utošenog za kampanju znati narednih dana.

“Zato što je u pripremi detaljan izvještaj ASK-u koji će biti dostavljen najvjerovatnije danas”, pojašnjavaju iz te stranake.

Prema njihovim riječima, sredstva za kampanju su obezbijeđena iz namjenskog kredita, sopstvenih sredstava, a manjim dijelom iz donacija članova.

“Izvještaj koji ćemo pripremiti za ASK će biti javan i dostupan na partijskom sajtu, i time ćemo prvi u Crnoj Gori, pokazati transparentnost finansija. U tom izvještaju će biti navedeni i iznosi donacija kao i lica koja su ih uplatila”, poručili su iz SDP-a.

Iz Alternative Crna Gora su ranije saopštli da su u toku kampanje imali donacija u iznosu od 50,30 eura.

Kako su podsjetili, deset dana prije izbora iz budžeta su dobili 22,7 hiljada eura.

“Za troškove propagandnog materijala potrošili smo oko tri hiljade eura. Dio troškova otišao je na troškove prostorija, goriva, troškove terenske kampanje. Sve u svemu, na računu je oko 13,5 hiljada eura, čekamo da se obračuna porez i da se sve to plati”, navode iz te partije.

Bonus video: