Naučite da ustajete kako treba

Uradite ove tri jednostavne sitnice prije nego što ustanete iz kreveta
5 komentar(a)
ustajanje, buđenje, istezanje, Foto: Shutterstock.com
ustajanje, buđenje, istezanje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.11.2016. 06:35h

Koja je prva stvar koju uradite kada se ujutru probudite? Ako je radni dan vjerovatno u panici iskačete iz kreveta, a u glavi vam bruji hiljadu misli o gomili obaveza koje morate uraditi taj dan. Ili se nađete ispod tuša, a pojma nemate kako ste se tu našli! Zvuči poznato?

Ispada da samo nekoliko jednostavnih pokreta mogu da učine dan itekako relaksiranijim i osjećate se spremnijim na dnevne obaveze, nego da bezglavo i puno stresa trčite kroz jutro.

Jack Wiener, sertifikovani i licencirani psihoanalitičar, osnivač škole Kreativnog pokreta u New Yorku, i autor knjige "Into the Feeling Body" misli da je najvažnija stvar prilikom jutarnjeg buđenja da nježno date svome tijelu mogućnost svjesnosti početka dana, i da pokušate da ostanete pribrani kroz cijela 24 sata.

"Kada spavate, vaše tijelo se potpuno povlači u svoj svijet", kaže Weiner, objašnjavajući da kada spavate osjetljivost vaših mišića postaje minimalna. Drugim riječima niste svjesni svoga tijela ni mentalno ni fizički.

Ovo stanje je samo rezervisano za spavanje, ali ne za budne sate. Ako želite da budete svjesni svog tijela, ne smijete biti u stresu, vaši mišići se tokom naglog buđenja i naglo stiskaju, i automatski od vaše cirkulacije do disanja je ugroženo tokom cijelog dana i odražava se na vaše zdravlje svakodnevno.

Ako možete da se okrenete svome tijelu i opustite vaše mišiće, tada se zaista bolje suočavate sa stresom, i emocionalno ste “življi” - tvrdi Weiner. “To je tako jednostavno, a tako mudro”.

Dakle, šta bi trebalo da uradite kada se probudite ? Kako započeti dan? Tako da uradite ove tri jednostavne sitnice prije nego što ustanete iz kreveta:

Ustajanje iz kreveta

Lagano se rastegnite i ispružite ruke do vaših stopala nekih 15 - 30 sekundi. Ovo, kaže Weiner je dobar način da aktivirate vašu muskulaturu i da svjesnost dopire do vaših nogu, što je bukvalno osvještavanje. Tada skupljajte prste u šaku i širite nekih 15 sekundi.

"Ovo su zaista male male stvarčice, koje će vam pomoći da aktivirate vaše tijelo i ublažite od šoka naglog buđenja", kaže Weiner. Stvari koje su navedene traju jedan minut!

A sada, kada izlazite iz kreveta…

Polako stavite noge na pod jednu po jednu. Ustanite i stanite na jedan momenat, dva potpuno svjesni poda ispod vas i osjećaja pod nogama (takođe traje manje od minut!)

Konačno…

Lagano se savijte i dotaknite pod rukama.

"Ovo će zadržati pažnju vašeg tijela na pod", kaže Weiner, i opustiti vrat i ramena. Što više ujutru osjetite prizemljenost to ćete više zadrž osjećaj tokom cijelog dana.

Dobro jutro!

Bonus video: