Dikić u tužilaštvu bez advokata

Dikić i Aleksandar Sinđelić sumnjiče se da su organizatori dvadesetočlane kriminalne grupe uhapšene tokom predizborne noći u Podgorici
202 pregleda 81 komentar(a)
Bratislav Dikić, Foto: Boris Pejović
Bratislav Dikić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.11.2016. 07:42h

Bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić juče je gotovo dva sata saslušavan u Specijalnom tužilaštvu.

Njegov branilac, advokat Milan Petrović nije prisustvovao saslušanju.

Iako je tražio da bude obaviješten o svakom postupanju prema njegovom klijentu, tužioci advokata nijesu kontaktirali, niti mu saopštili da će razgovarati sa Dikićem.

Beograđanina su sprovodnici sa dugim cijevima oko 12.30 doveli iz Istražnog zatvora u zgradu Tužilaštva, iz koje je izašao nešto poslije 14 sati.

Juče nije bilo moguće provjeriti zbog čega je osumnjičeni za pripremanje terorističkih napada ponovo saslušavan.

“Nemam potvrđenu informaciju i ne znam da li je saslušavan. Bez obzira na to, što god da je bilo dok nisam prisutan neće imati pravnu snagu, jer je rađeno bez branioca”, kazao je Petrović. Nakon što je “Vijestima” saopšteno da je Dikić spreman da prizna krivicu, Petrović je rekao da bivši šef Žandarmerije još nije razgovarao sa tužiocima o tome. Kazao je i da su u toku provjere dokaza - preslušavanje snimljenih razgovora, provjere telefonskih listinga: “U transkriptima nema nijedan Dikićev razgovor”. Dikić je preko svog branioca ranije negirao da je dio kriminalne grupe koja je planirala terorističke akcije i ubistvo premijera Mila Đukanovića.

Dikić i Aleksandar Sinđelić sumnjiče se da su organizatori dvadesetočlane kriminalne grupe uhapšene tokom predizborne noći u Podgorici. Tužilaštvo samo njih dvojicu i Kristinu Hristić sumnjiči za pokušaj terorizma, a ostale za stvaranje kriminalne organizacije.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je nakon hapšenja kazao da tužilaštvo ima dokaze da je Sinđelić organizator grupe. Kasnije je rekao da su organizatori grupe od oko 500 ljudi koja je trebalo da izazove krvoproliće, smijeni vlast i ubije premijera, dvojica “ruskih nacionalista”, a da su umiješani i političari iz Crne Gore.

Komentarišući medijske informacije da Dikić potpisuje sporazum o priznanju krivice, advokat Branko Anđelić, branilac jednog od uhapšeni 16. oktobra, objasnio je da ne postoji zakonska mogućnost da osumnjičeni za terorizam iskoristi taj institut.

“Ako se izuzmu nagađanja i uvjerenja direktno dobijena 'iz vrha istrage' odgovor staje u jednoj riječi - nonsens. Važeći ZKP jedino za krivična djela terorizma i ratnih zločina ne predviđa mogućnost zaključenja sporazuma, pa onda brine zbog čega su novinari potrčali da objave ovakvu vijest, a da ni od jedne strane učesnice u (nepostojećem) sporazumu ne zatraže odgovor”, rekao je Anđelić.

Advokat je kazao da tužilaštvo može da prekvalifikuje krivično djelo koje je Dikiću stavljeno na teret i da bi on tada mogao da potpiše sporazum o priznanju krivice.

Dikić, ali ni Sinđelić za kojeg se takođe spekuliše da je tužiocima priznao krivicu, ne mogu biti ni svjedoci saradnici, jer su osumnjičeni da su oganizatori kriminalne grupe.

Anđelić ističe da bi Dikić status svjedoka saradnika mogao dobiti isključivo ukoliko optuži nekog drugog da je organizator kriminalne grupe.

“Očigledno je da su senzacionalizam i želja za ekskluzivom prevagnuli nad objektivnim i profesionalnim novinarstvom. Postaje i smiješno koliki je broj medija samo copy/paste prenio informaciju, nesvjesno obmanjujući javnost da će prvookrivljeni u formi sporazuma priznati krivično djelo terorizma”, rekao je advokat.

Marija Zaharova demantovala izvinjenje, ne i deportaciju

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova okarakterisala je kao provokaciju tekst britanskog “Gardijana” o tome da se sekretar Savjeta za bezbjednost Nikolaj Patrušev izvinio zbog ruskih nacionalista, koji su navodno planirali ubistvo crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Ona ih je na Fejsbuku optužila za širenje lažnih informacija.

Britanski list je objavio da je Srbija deportovala grupu Rusa osumnjičenih za umiješanost u plan državnog udara u Crnoj Gori i da se Patrušev izvinio za “odmetničku operaciju koja nije imala odobrenje Kremlja”.

Portparolka je Gardijanu poručila da su “lažovi dana”.

“Obraćam se 'Gardijanu: 'Ne daju vam mira najnovije lovorike 'Njuzvika'? Evo, proglašavam vas 'lažovima dana'. Krunu ćete sami napraviti'”, napisala je ona.

Zaharova nije komentarisala pisanje tog lista da su Rusi deportovani iz Srbije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je saopštio da ruska vlada nije umješana u zavjeru protiv Đukanovića.

Bonus video: