Bubanja i Milić eliminisani u drugom, ostali u prvom kolu

Iako je danas nastupila "teška artiljerija" crnogorskog džudoa, u koju trener Hubert Rorauer polaže najveće nade, dva plasmana u drugo kolo preskroman je učinak za naše četiri uzdanice.
87 pregleda 5 komentar(a)
Arso Milić, Foto: Aleksandar Vučković
Arso Milić, Foto: Aleksandar Vučković
Ažurirano: 12.11.2016. 13:44h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Tel Aviv - Plasman među osam najboljih takmičara koji je prvog dana ostvario Nikola Gardašević u kategoriji do 73 kilograma najveći je domet crnogorskih džudista na Evropskom prvenstvu koje je završeno u Tel Avivu.

Iako je danas nastupila "teška artiljerija" crnogorskog džudoa, u koju trener Hubert Rorauer polaže najveće nade, dva plasmana u drugo kolo preskroman je učinak za naše četiri uzdanice.

U drugo kolo kategorije do 81 kg rutinski se plasirao Arso Milić, koji je bio aktivniji i bolji od Španca Alfonsa Urkize Solane i savladao ga na kaznu. U drugom kolu Arso je protiv Holanđanina Nika Kalaja gubio na kaznu, potom poveo na juko, ali je njegov rival ubrzo uzvratio na isti način. Miliću je ponestalo snage u finišu, što je Holanđanin iskoristio i iponom završio meč.

Ipak, Arso Milić je drugog dana ostavio najbolji utisak od svih naših takmičara.

"Imao sam tešku prvu borbu, potrošio sam se nastojeći da što prije riješim meč, možda sam malo i srljao. Očekivao sam da ću brže dobiti tu borbu, jer me čekao duel sa Holanđaninom koji je bio nosilac našeg dijela kostura. Poveo sam jukom, on je izjednačio a ja potrošio dosta snage, pa sam u jednom ulasku došao u poziciju da može da me uguši, što je on iskoristio i riješio meč. Ovo mi je drugo Evropsko prvenstvo, siguran sam da ću na narednom u Podgorici ostvariti mnogo bolji rezultat", kazao je Milić.

Prvo kolo u kategoriji do 90 kg poslije drame je prošao Marko Bubanja, jer je protiv Gruzijca Ušangija Margijanija gubio na juko do 19 sekundi prije kraja. Tada je Bubanja poentirao za izjednačenje, a s obzirom na to da je njegov rival imao jednu kaznu, Bubanja je došao nadomak pobjede. Ipak, Margijani je krenuo na sve ili ništa, sedam sekundi prije kraja bacio Bubanju a sudija pokazao juko. Međutim, poslije sudijske konsultacije juko je dodijeljen Bubanji, a nakon odgledanog snimka gruzijski trener pružio je ruku predsjedniku sudijske komisije EJU.

I umjesto da to motiviše Bubanju, on je naredni meč protiv Švajcarca Tobijasa Mejera "prespavao", što mu se ne dešava prvi put. Čekao je, dobio tri šida (kazne) zbog neaktivnosti, a onda povrijedio rame i predao borbu.

Danilo Pantić je iponom izgubio prvi meč u kategoriji do 100 kg od Bjelorusa Viktara Larčanke, dok je na isti način i isto u prvom kolu poražena i Jovana Peković (do 70 kg), s tim da je njena protivnica bila bivša svjetska i evropska šampionka i u juniorskoj i u kadetskoj konkurenciji, Sabina Gerčak iz Mađarske, koja je na kraju stigla do titule prvakinje Evrope.

Pored Gardaševića, juče su nastupili i Balša Sinanović, koji u istoj kategoriji izgubio u prvom kolu, dok je Marko Gušić do 66 kilograma zaustavljen u osmini finala.

Bonus video: