Patrušev izvukao teroriste iz Srbije?

Diplomatski izvori kazali su “Gardijanu” da je beogradska vlada tiho deportovala Ruse, ali je Stefanović negirao te informacije
116 pregleda 58 komentar(a)
Nikolaj Patrušev, Nebojša Stefanović, Foto: Beta-AP
Nikolaj Patrušev, Nebojša Stefanović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 12.11.2016. 07:47h

Srbija je deportovala grupu Rusa osumnjičenih za umiješanost u plan državnog udara u susjednoj Crnoj Gori, piše britanski list “Gardijan”.

U istom tekstu navodi se da je to posljednji obrt u nejasnom sljedu događaja koji su navodno ugrožavali živote dvojice evropskih premijera - Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića.

Autori članka podsjećaju na izjave ovdašnjih zvaničnika da su zavjerenici navodno planirali da obuku policijske uniforme kako bi upali u Skupštinu, pucali na premijera Đukanovića i postavili na vlast prorusku partiju.

Diplomatski izvori kazali su “Gardijanu” da je beogradska Vlada tiho deportovala Ruse, nakon intervencije šefa Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolaja Patruševa, koji je doletio u Beograd 26. oktobra u očitom naporu da obuzda skandal.

To je negirao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

“Jedan izvor blizak beogradskoj vladi kazao je da se Petrušev, bivši šef Federalne službe bezbjednosti (FSB), izvinio za, kako je kazao, odmetničku operaciju koja nije imala odobrenje Kremlja”, piše na portalu britanskog lista.

Podsjeća se i da je srpska vlada dodatno uznemirena tri dana poslije posjete Petruševa, kada je skrovište oružja nađeno blizu kuće premijera Aleksandra Vučića, kao i da je Stefanović tada rekao da postoje “ozbiljne sumnje” da je jedna kriminalna mreža angažovana da ubije premijera Srbije za 10 miliona eura.

“Gardijan” piše da nije jasno da li postoji veza između navodnih zavjera za ubistva Vučića i Đukanovića, ali da se u pozadini odigrava žestoka borba istoka i zapada.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić prije pet dana rekao je da su nacionalisti iz Rusije organizatori kriminalne grupe, koja je planirala ubistvo Đukanovića, ubijanje građane i nasilno preuzimanje vlasti.

On je tada rekao da su srpski državni organi nadzirali te osobe, ali da sada ne zna gdje se nalaze.

“Specijalno tužiliaštvo Srbije je ova lica imalo pod nadzorom. Ta lica se više ne nalaze na teritoriji Srbije... Da li se nalaze u Rusiji ili negdje drugo, ja to ne znam”, rekao je tada Katnić.

On je obznanio i da je u pokušaju nasilnog rušenja vlasti uključena politička struktura iz Crne Gore, ali nije rekao koja.

Iz tog tužilaštva danima ne odgovaraju na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim slučajem, a juče su saopštili da će se ponovo oglasiti tek “kada se za to steknu uslovi”.

“Molimo medije da iznošenjem netačnih informacija, spekulacija i podataka iz takozvanih povjerljivih izvora ne dezinformišu i zbunjuju javnost”, piše u tekstu iz SDT-a.

Petrović: Dikić nije sa tužiocima regovarao o priznanju krivice

Bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić još nije razgovarao sa tužiocima o eventualnom priznanju krivice.

To tvrdi njegov branilac, advokat Milan Petrović.

Petrović je objasnio da prema Zakonu o krivičnom postupku sada ne postoje uslovi da Dikić potpiše sporazum o priznanju krivice.

“Vijestima” je nezvanično saopšteno da je Dikić spreman da prizna tužiocima da je bio dio kriminalne grupe koja je planirala terorističke akcije i ubistvo premijera Mila Đukanovića.

Advokat je objasnio da Dikić nije mijenjao iskaz koji je dao odmah nakon hapšenja, a kojim je negirao da ima veze sa pripremanjem terorističkih napada u Crnoj Gori.

“On je na početku, prilikom privođenja, dao detaljan iskaz specijalnom tužiocu. Nije davao drugi iskaz, niti je saslušavan ponovo na te okolnosti. Znači ostao je pri izjavi koju je dao onda i nikakve druge izjave do sada nije bilo”.

Rekao je da je Dikićevo zdravstveno stanje jako loše i da su zbog toga više dana po par sati radili na pregledavanju sadržaja telefona i dokaza.

“Zbog njegovog zdravstvenog stanja to nismo mogli završiti za dan ili dva, već smo prekidali i nastavljali. Zato smo radili više dana. U presretnutim razgovorima nema Dikića”, rekao je Petrović.

Dikić je preko svog branioca ranije negirao krivicu, u Istražnom zatvoru je danima štrajkovao glađu, tvrdeći da mu je policija smjestila hapšenje.

Dikić i Aleksandar Sinđelić sumnjiče se da su organizatori dvadesetočlane kriminalne grupe uhapšene tokom predizborne noći u Podgorici. Prema naredbi za sprovođenje istrage, tužilaštvo samo njih dvojicu i Kristinu Hristić sumnjiči za pokušaj terorizma, a ostale za stvaranje kriminalne organizacije.

Bonus video: