Što su građani tražili, to su dobili

Neki od policajaca na sudu kazali da sumnjaju da su sajovci uopšte na snimcima prebijanja Martinovića i drugih građana...
1217 pregleda 145 komentar(a)
Radosav Lješković, Mirko Banović, Foto: Savo Prelević
Radosav Lješković, Mirko Banović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.11.2016. 07:20h

Suspendovani šef SAJ-a Radosav Lješković i pripadnici te jedinice konstatovali su juče u sudu da su policajci radili u skladu sa zakonom 24. oktobra 2015. godine, kada je brutalno ugušen protest Demokratskog fronta.

Neki od njih kazali su da sumnjaju da su sajovci uopšte na snimcima prebijenja Milorada Mija Martinovića i drugih građana, dok je komandant Posebne jedinice Dragan Blagojević rekao da su “građani izazvali takvu reakciju policije”.

“Nijesam vidio da je bilo ko uradio nešto nezakonito, da bih mu pomogao”.

To je u podgoričkom Osnovnom sudu rekao Lješković, optužen da je prikrivao pripadnike SAJ-a koji su brutalno tukli građane nakon političkog protesta.

“Jedinica profesionalno obavlja zadatke. Svako je radio svoj posao, nikom ništa nijesam pomogao, bili smo napadnuti sa svih strana, život nam je bio ugrožen”, objašnjavao je Lješković.

Svjedoci Branimir Vukčević i Marko Rakočević, međutim tvrde da su ih sajovci udarali i šutirali, iako su postupali po naređenjima i nijesu pružali otpor.

Lješković nije želio da odgovara na pitanja suda i tužilaštva.

Rukovodilac obezbjeđenja protesta Jovica Rečević kazao je da je preko radio-veze u nekom trenutku čuo da je vozilo pokušalo da nasilno probije policijski kordon, ali da ne zna ništa više o prebijanju Martinovića.

“Sjutradan sam tražio od svih policijskih službenika da dostave izvještaj o upotrebi sredstava prinude, blagovremeno sam dobio izvještaj svih, osim SAJ-a. Mislim da sam njihov izvještaj dobio dan kasnije ili sljedeći dan, a na njemu je pisalo da je od 25. oktobra, samo sam ga proslijedio komisiji”, naveo je Rečević.

On, komandant Posebne jedinice Dragan Blagojević i zamjenik Lješkovića - Mirko Banović, nijesu željeli da komentarišu pitanje tužiteljke Danke Ivanović Đerić da li je postupanje SAJ-a bilo zakonito te večeri.

Blagojević je rekao da mu je kolega Igor Razić saopštio da je vozilo “mercedes” prošlo velikom brzinom pored njega, da je Martinović policajce nazivao pogrdnim imenima, pokazivao im srednji prst...

“Čašću i obrazom garantujem da smo se zaista trudili da dođemo do ljudi koji su primijenili silu”, dodao je Banović.

Rekao je i da je činjenica da je Martinović te večeri narušavao javni red i mir i da ga čudi da i protiv njega nije podnijeta krivična prijava za napad na policajca, s obzirom da im je ugrozio živote.

Suđenje se nastavlja 2. decembra.

Već jedanaest mjeseci nijesu identifikovani pripadnici SAJ-a koji su brutalno tukli Mija Martinovića, Andriju Račića, Marka Rakočevića, Darka Šćepanovića, Branimira Vukčevića, Momčila Baranina...

Lješković je ranije rekao da nije bilo moguće identifikovati policajce koji su učestvovali u tom događaju, jer su svi pripadnici SAJ-a bili pod maskama i šljemovima.

Ne zna jesu li tukli Martinovića ali zna da su sajovci pomagali

Sutkinja je konstatovala da se na snimcima odgledanim juče u sudnici, vidi da po vozilu Martinovića udara više od dva lica u uniformama, da nekoliko njih udara Martinovića i da je na licu mjesta prisutno više od 30 lica u uniformama.

Banović je rekao da ne zna da li su sajovci na dijelu snimka na kome se vidi kako lica u uniformama udaraju Martinovića i lome mu kola.

On je, međutim, odmah prepoznao da su njegove kolege ti koji su pomogli da se povrijeđeni stavi u sanitetsko vozilo i preveze u bolnicu.

Na snimku iz Zlatarske ulice, kako je konstatovala sutkinja, vide se dva lica koja leže na trotoaru, da policajci zamahuju ka njima, te da je osam lica u uniformama koji stoje oko njih dvojice.

“Vidi se i da Vukčević odlazi vidno hramljući”, navela je sutkinja.

Sajovci sumnjaju da su oni razbijali glave, lomili vozila...

Svjedok, advokat Vukčević rekao je da je mislio da mu je nakon razbijanja demonstracija sigurnije da ide prema policajcima, ali da se prevario.

“Meni i mom kumu Momčilu Baraninu naredili su da legnemo, udarali su nas bez ikakvog razloga, poslije sam vidio da okrivljeni vozi hamer, to vozilo je bilo prvo u koloni te večeri”, konstatovao je Vukčević.

Rakočević je naveo da su ranije otišli sa demonstracija i da su krenuli da se vraćaju kući u Kolašin kada su ih dva policajca zaustavila i počela da lome vozilo.

“Vidio sam da Račića(Andriju) izvlači iz vozila, mene su udarali pendrekom po leđima, jedan me udario čizmom, nismo uradili ništa da bismo izazvali takvu reakciju”, tvrdio je on.

Policajac Banović je rekao da mu je sumnjiv snimak iz Zlatarske ulice i kazao da treba utvrditi da li su na njemu uopšte pripadnici SAJ-a.

Sutkinja Željka Jovović je prihvatila predlog tužilaštva da se u nastavku postupka saslušaju Martinović i ostali svjedoci koji tvrde da su pretučeni te večeri bez razloga, ali i nekoliko svjedoka koji su to navodno vidjeli.

Bonus video: