Na Božaju i Debelom brijegu otkriveno 338,5 kg marihuane

Uhapšena su tri strana državljanina, koja su prevozila drogu u namjeri da je, kako se sumnja, prokrijumčare preko granice
68 pregleda 0 komentar(a)
Božaj, marihuana, Foto: Uprava policije
Božaj, marihuana, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 11.11.2016. 14:49h

Službenici Uprave policije MUP-a i Uprave carina juče su na dva granična prelaza, Božaj i Debeli brijeg, u teretnom i putničkom motornom vozilu otkrili ukupno 326 pakovanja sa oko 338,5 kilograma marihuane.

Kako je saopšteno, uhapšena su tri strana državljanina, koja su prevozila drogu u namjeri da je, kako se sumnja, prokrijumčare preko granice.

"Policijski službenici Regionalnog centra granične policije Centar – Odjeljenja granične bezbjednosti Tuzi i carinski službenici Carinske ispostave Božaj su juče, 10. novembra 2016. godine, oko 14,00 časova, na ulazu u Crnu Goru kontrolisali lice i vozilo i otkrili 312 pakovanja sa oko 335 kg opojne droge marihuana. Graničnoj kontroli na GP Božaj juče je, naime, pristupio italijanski državljanin, L.V, star 53 godine. Policijski i carinski službenici su, nakon što su posumnjali da L.V. u teretnom motornom vozilu marke „Nissan“, italijanskih registarskih oznaka, prevozi nedozvoljene stvari i predmete, pristupili detaljnjoj graničnoj provjeri. Pregledan je zadnji dio kamiona u kojem su se nalazili dušeci koji su istovareni iz teretnog vozila, kako bi se pristupilo pregledu unutrašnjeg dijela tovarnog prostora ovog kamiona. U prednjem dijelu tovarnog prostora, koji se nalazi odmah iza kabine kamiona, policijski i carinski službenici su primijetili određene prepravke koje su ukazale na sumnju da je u tom dijelu napravljena pregrada i da se iza nalazi specijalno izrađen bunker. Izvršeno je mjerenje spoljašnjeg i unutrašnjeg dijela tovarnog prostora i uočena je razlika od oko 70 cm. Vizuelnim pregledom krova primijećene su nekarakteristične lajsne na sredini, čijim uklanjanjem je utvrđeno da se radi o dijelu koji je silikoniran, a ispod kojeg se nalazi specijalno napravljen bunker. U bunkeru je otkriveno 312 pakovanja obmotanih providnom PVC folijom sa sadržajem biljne materije zelene boje za koju se sumnja da se radi o opojnij drogi marihuana, težine oko 335 kilograma", navodi se u zajedničkom saopštenju.

O događaju je obaviješten državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici L.V. je lišen slobode. L.V. i drogu su preuzeli policijski službenici Odsjeka za borbu protiv droge radi daljeg postupanja. Od L.V. su, osim droge i vozila, oduzeti i mobilni telefoni koje je koristio. Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužiocu, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

"Policijski i carinski službenici su takođe juče, oko 19,15 časova, otkrili drogu na još jednom graničnom prelazu. Naime, policijski službenici Regionalnog centra granične policije Jug – Odjeljenja granične bezbjednosti Herceg Novi i carinski službenici Carinske ispostave Debeli brijeg su na GP Debeli brijeg, na izlaznoj traci, kontrolisali putničko motorno vozilo marke „Opel“, poljskih registarskih oznaka. U vozilu se se nalazili poljski državljani J.M.T, star 42 godine koji je i upravljao vozilom, i M.B.K, stara 51 godinu. Policijski i carinski službenici su pregledom lica i vozila otkrili skrivena pakovanja u koja su se nalazila u blatobranima vozila kao i u ličnom prtljagu, kesi sa hranom i u postavi od jakne M.B.K. Otkriveno je ukupno 14 pakovanja sa oko 3,5 kg marihuane. Lica, vozilo i droga predati su službenicima Odsjeka za borbu protiv droge. Navedena dva lica su lišena slobode i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom državnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, zbog osnova sumnje da su počinila krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga", navodi se.

Dodaje se da će oduzeta marihuana u oba slučaja biti upućena Forenzičkom centru radi vještačenja.

Bonus video: