"Srbija deportovala Ruse osumnjičene za pokušaj terorizma u CG"

Diplomatski izvori u Beogradu otkrili su "Gardianu" da je Vlada u Beogradu deportovala ruske državljane u njihovu zemlju nakon intervencije Nikolaja Patruševa, predsjednika tamošnjeg Savjeta bezbjednosti
83 pregleda 86 komentar(a)
Milo Đukanović i Milutin Simović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović i Milutin Simović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.11.2016. 14:44h

Srbija je deportovala grupu Rusa koji su osumnjičeni da su navodno učestvovali u pokušaju terorističkog napada u Crnoj Gori i hapšenja premijera Mila Đukanovića, piše "Guardian".

Britanski list podsjeća da je grupa od 20 Srba i Crnogoraca, koji su se u minulom sukobu u Ukrajini borili na strani proruskih snaga, uhapšena u Podgorici, dok je nekoliko Rusa osumnjičeno da je koordinisalo akcijom, te uhvaćeni sa 120.000 evra i specijalnim uniformama.

Diplomatski izvori u Beogradu otkrili su "Gardianu" da je Vlada u Beogradu deportovala ruske državljane u njihovu zemlju nakon intervencije Nikolaja Patruševa, predsjednika tamošnjeg Savjeta bezbjednosti.

Patrušev je 26. oktobra doputovao u Beograd kako bi prekinuo širenje skandala, dok ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović tvrdi da Vlada Srbije nema nikakvu umiješanost u deportaciju.

Izvor takođe tvrdi da se Patrušev izvinio zbog operacije sa kojom Kremlj nema nikakve veze.

"Guardian" se takođe zapitao da li je akcija u Crnoj GOri povezana sa pronalaskom oružja u Jajincima, blizu kuće premijera Aleksandra Vučića.

Pored toga, medij navodi da je Đukanović instrument koji gura Crnu Goru u NATO, te da će priključivanje biti gotovo u maju 2017. godine, što je ugasilo svaku nadu Rusije da će imati podršku na Jadranu.

Najveći problem mornarici Rusije pravi to što u Evropi nisu baš prijateljski nastrojeni, a to se ogleda i poslednjem slučaju gdje su u evropskim lukama odbili da natankaju "Admirala Kuznjecova" i borbenu flotu koja je krenula ka borilištu u Siriji.

Bonus video: