"Okruženje": Tema emisije zaduženost zemalja regiona

Redovni komentator Balša Brković ocijenio je da se savremena ekonomija sve manje bavi proizvodnjom vrijednosti, a sve više proizvodnjom fikcije, tako da i prezaduženost postaje neka vrsta fikcije
61 pregleda 0 komentar(a)
Emisija Okruženje
Emisija Okruženje
Ažurirano: 11.11.2016. 09:29h

Tema 5. emisije “Okruženja" je zaduženost, ili bolje rečeno prezaduženost zemalja regiona, a iz jednog posebnog ugla, kroz iskustvo Udruge “Franak” iz Zagreba, govoriće se i o prezaduženosti građana, odnosno o nevoljama ljudi koji imaju kredite u švajcarskim francima.

Dug većine država okruženja premašio je 60 odsto bruto društvenog proizvoda – što je granična vrijednost koja neku zemlju svrstava u red prezaduženih.

Gosti: Mila Kasalica, iz Crne Gore, dr Kadrija Hodžić, iz Bosne i Hercegovine, Goran Aleksić, iz Hrvatske, i Albinot Maljoku, sa Kosova, pokušaće da nađu odgovor na pitanja da li će se zaduživanje nastaviti, da li se zemlje regiona kreću u pravom ili pogrešnom smeru, te da li svima ili nekima od njih prijeti “grčki scenario”.

U emisiji je rečeno da je u odnosu na finalni dug SFRJ iz 1991. godine, ukupan spoljni dug zemalja nasljednica realno je veći šest puta. Istovremeno, ukupni bruto društveni proizvod država nasljednica sada je manji nego četvrt vijeka ranije, u trenutku raspada SFRJ.

Sagovornici su saglasni da je nemoguće prognozirati da li će i kada države regiona uspjeti da svedu dug na razumnu, podnošljivu mjeru. To najvjerovatnije nećemo doživjeti, a jedino rješenje bilo bi razumijevanje stranih kreditora koji bi otpisali dug ili dio duga, kao što su učinili nedavno Grčkoj, ili Poljskoj 90-tih godina prošlog vijeka, ili da smanje kamate, a jedno od mogućih rješenja je da pomognu da se ekonomski rast država jugoistočne Evrope podigne na veći nivo nego što je sada.

Redovni komentator Balša Brković ocijenio je da se savremena ekonomija sve manje bavi proizvodnjom vrijednosti, a sve više proizvodnjom fikcije, tako da i prezaduženost postaje neka vrsta fikcije.

Voditelji emisije su Zvezdana Kovač i Nenad Šebek.

Emisija "Okruženje" na programu je večeras u 20.00 časova na TV "Vijesti".

Bonus video: