Snažno pripovijedanje o velikom rodoljubu

Knjiga govori o bratstvu Giljen koje je od vremena Petra II Petrovića Njegoša poznatije pod prezimenom Orman
151 pregleda 0 komentar(a)
Promocija knjige, Foto: Svetlana Mandić
Promocija knjige, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.11.2016. 08:32h

U organizaciji JU Narodne biblioteke “Njegoš” u Gradskoj kući u Nikšiću promovisana je knjiga mr Ilije Mijuškovića “Njegoš je rekao Orman”, koja govori o bratstvu Giljen koje je od vremena Petra II Petrovića Njegoša poznatije pod prezimenom Orman.

Publicista Marijan Mišo Miljić kazao je da u knjizi ima romantizma, ali i naučno istraživačkog rada i istoriografije.

“Mijušković, poznat kao pouzdan istraživač i istoriograf, navodi da je Sava Boškov Giljen rođen 1827. godine u selu Orah kod Nikšića. Narod ga je prozvao Ormanom, a tim nadimkom ga je ‘krstio’ i Njegoš rekavši - Ti si od danas Orman”, kazao je Miljić.

On je istakao da je Mijušković kao penzioner naučnoistraživačkom radu više doprnio nego pojedine institucije, kao i da je u pomenutoj knjizi predstavio važne trenutke porodice Save Giljena, ali i uskočkog kraja i Crne Gore. Novinar i publicista Maksim Vujačić kazao je da je Mijušković ukoričio pouzdan naučnoistraživački rad porodice koja je barjak, dobijen od Petra I Petrovića Njegoša nosila više od vijeka.

“Ormani su zaslužili ovakav spomenik i zbog toga čestitam Iliji Mijuškoviću i želim mu da i dalje piše, jer mnogo je ličnosti poput Save Boškova nepravedno palo u zaborav”, istakao je Vujačić.

Prema riječima dr Žarka Lekovića knjiga, koja ima vrlo dragocjene priloge, može poslužiti svima kako se pišu takva djela i kako treba da izgledaju.

“Rad posjeduje i naučni aparat koji je smješten ispod osnovnog teksta, a među koricama je i mnoštvo dobrih ilustracija, crteža poznatih istorisjkih ličnosti”, kazao je Leković koji je recezent Mijuškovićeve knjige.

Autor je kazao da sa Giljenima ima rođačke veze a da je Savina ljubav prema slobodi Crne Gore glavni razlog nastanka pomenutog djela. Ta ljubav ga je natjerala da istražuje nešto o čemu su već pisali svi od Petrovića, do Bećirovića, Vujačića.

“Nadam se da sam uspio ponuditi mali prilog onima koji drže do svog korijena, koji su rodoljubi i bore se za slobodu”, kazao je Mijušković.

Glumac Sreten Mitrović čitao je anegdote o Savi Boškovom i njegovim savremenicima, kao i fragmente iz knjige.

Bonus video: