Nikako da istraže rad Đukanovićevog brata

SDT ni nakon godinu nije okončalo analizu poslovanja kompanije iza koje stoji premijerov brat od ujaka...
119 pregleda 7 komentar(a)
E GAMBLING, Foto: E-GAMBLING.ME
E GAMBLING, Foto: E-GAMBLING.ME
Ažurirano: 11.11.2016. 07:43h

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ni nakon godinu nije okončalo analizu poslovanja kompanije E-Gambling Monterengro, iza koje stoji premijerov brat od ujaka Milovan Maksimović.

SDT je izviđaj o navodno nezakonitom poslovanju te firme otpočelo u novembru prošle godine.

Centru za istraživačko novinarstvo (CIN-CG) juče je iz te instutucije saopšteno da su otvorili predmet i nabrojali šta su da sada sve uradili:

“(SDT je) Prikupilo potrebne podatke i dokumentaciju od Uprave za inspekcijske poslove, Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, Centralnog registra privrednih subjekata, Ministarstva finansija - Uprave za igre na sreću, Poreske uprave CG i Uprave policije. Analiza do sada prikupljene dokumentacije je u toku”, odgovoreno je na pitanja CIN-CG juče iz SDT-a.

CIN-CG objavio je prošle godine da je ta kompanija izdavala lažne licence za internet klađenje i da postoji ozbiljna sumnja da je tako nanijeta milionska šteta državi, jedinoj ovlašćenoj za taj posao.

Tada je objelodanjeno i da su promet od gotovo 30 miliona eura imale dvije firme, koje su dobile nezakonite licence od kompanije E-Gambling Montenegro.

To ukazuje na ozbiljnu sumnju da su se te firme, osim nelegalnog priređivanja igara na sreću, bavile i pranjem novca, zbog čega su inspektori za igre na sreću izvještaj poslali Upravi za sprečavanje pranja novca.

Nije objašnjeno zbog čega još nije donijeta odluka u tom predmetu.

Firmu E-Gambling Montenegro 11. oktobra 2011. u Podgorici osnovale su dvije ofšor firme. Izvršni direktor je Mađar Endri Kodolanji.

Radi se o kompanijama Merig International Inc sa Sejšelskih ostrva i Royal Online Limited sa Britanskih Djevičanskih ostrva.

CIN-CG je ranije došao do podatka da je bivši zamjenik direktora Crnogorske komercijalne banke (CKB) Laslo Šardi godinama bio (nije poznato da li je i dalje) direktor u firmi Merig International Inc, koja je sa 55,5 odsto kapitala osnovala E-Gabling Montenegro.

Sa druge strane, izvršni direktor drugog osnivača Royal Online Limited sa Britanskih Djevičanskih ostrva, je premijerov brat od ujaka Maksimović.

Sajt firme ponovo je u funkciji, ali piše da “mijenjaju biznis”...

Inspekcija Uprave za igre na sreću pokrenula je u septembru prošle godine nadzor zbog prijave da E-Gambling Montenegro klađenje priređuje na sajtovima za koje nema licencu, kao ni desetine drugih povezanih firmi.

Firma je sa samo jednom licencom, koju državi plaća 10.000 mjesečno, otvorila 21 sajt za klađenje, iza kojih su stojale druge kompanije. Tada je postojalo još dvadesetak sajtova na kojima je pisalo da su licencu dobili od firme E-Gambling Montenegro, koja je time praktično preuzela ulogu Uprave za igre na sreću i nanijela višemilionsku štetu državi.

Drugi priređivači igara na sreću preko interneta ni približno nijesu tako povlašćeni - za svaki sajt pojedinačno plaćaju licencu 10.000 eura mjesečno.

Inspekcija je tada zabranila rad firmi E-Gambling Montenegro, čiji je sajt mjesecima bio blokiran.

Nakon žalbe te firme ponovo je izvršen inspekcijski nalaz i 9. februara je konstatovano da taj priređivač igara na sreću sada poštuje zakon, iako je istražen samo dio onoga što se nalazilo u prijavama.

Sajt firme E-Gambling Montenegro je sada ponovo u funkciji. Na njemu je prije istrage tužilaštva pisalo da izdaju “licence za internet klađenje”. Međutim sad piše da su prinuđeni da “mijenjaju biznis model između ostalog zbog nepovoljnih zakonskih normi, nakon zvaničnih kontrola”.

Bonus video: