Pogledajte kako je bilo na Bijenalu "ART EX-YU" u Podgorici: Nagrađeni Boris Sekulić i Nikola Radulović

"Nagrađen sam za tri povezana rada koji predstavljaju prostorni crtež nastao od moje kose i otiska prsta. Svoju kosu sam prvo ispleo u dredove, a nakon toga sam je odsjekao i formirao otisak svog prsta u crtež u koji sam ubacio tu isječenu kosu. Iz tog otiska prsta sam stvorio apstraktnu prostornu formu koju sam prenio i na veliki format", kazao je Sekulić
180 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2018. 16:19h

Mladi umjetnik Boris Sekulić iz Hrvatske dobitnik je nagrade prvog Bijenala mladih umjetnika i umjetnica "ART EX-YU" koje je otvoreno sinoć u Podgorici, u Dvorcu Petrovića.

Sekulić je dobio nagradu za rad "Otisak jednoj mladosti", a po mišljenju žirija koji su činili selektor Bijenala, likovni kritičar iz Novog Sada Sava Stepanov, crnogorski književnik Pavle Goranović i istoričar umjetnosti Mladen Lučić Luc iz Hrvatske.

Uoči otvaranja je dodijeljena i nagrada po ocjeni učesnika ove postavke, a ona je pripala Nikoli Raduloviću iz Makedonije za rad "Knjiga Skalvina".

"Nagrađen sam za tri povezana rada koji predstavljaju prostorni crtež nastao od moje kose i otiska prsta. Svoju kosu sam prvo ispleo u dredove, a nakon toga sam je odsjekao i formirao otisak svog prsta u crtež u koji sam ubacio tu isječenu kosu. Iz tog otiska prsta sam stvorio apstraktnu prostornu formu koju sam prenio i na veliki format", kazao je Sekulić.

Nikola Radulović je projektovao "animiranu e-knjigu sa interaktivnim objektom za upravljanje" te je tim radom oduševio svoje mlade kolege iz regiona.

Na Bijenalu, koje je otvoreno do 28. februara, predstavljeni su i radovi Nele Hasanbegović iz Bosne i Hercegovine, Zdravka Delibašića Belog i Petra Delijevića iz Crne Gore, Jetona Mujesa sa Kosova, Tine Dobrajc iz Slovenije i Nemanje Nikolića iz Srbije.

"Ovakva manifestacija je neophodna za Crnu Goru i ono što je crnogorska umjetnost", ocijenio je direktor Centra savremene umjetnosti (CSU) Nenad Šoškić i dodao da je veoma bitno i da ova manifestacija u budućnosti dobije podršku i prepoznatljivost na našoj i regionalnoj umjetničkoj sceni, prvenstveno zbog mladih koji se na istom predstavljaju, te tako postane tradicionalna.

Selektor Sava Stepanov kazao je da je pri izboru umjetnika i njihovih djela izbjegavao radikalne i angažovane stavove i političke komplikacije, ali se trudio da u postavku uvrsti one umjetnike koji svojim intervencijama čuvaju ljudsko dostojanstvo nastojeći da pokažu i dušu čovjeka, te i ona djela koja nude "vlastite sadržaje, stavove i ideje".

"Insistirao sam na prezentaciji različitih shvatanja i stavova. Jasno su istaknuta pojedinačna opredjeljenja, osobeni i personalizovani umjetnički koncepti izaženi u različitim medijskim mogućnostima. Svaki od osam galerijskih prostora predstavlja autonomnu cjelinu u kojoj se manifestuje umjetnik i njegova ljudska i umjetnička misao. Takođe, ovaj izbor je usmjeren ka autorskim opisima u kojima postoji vidljiv i precizan stil, kao i izrazita etička paradigma, jer svijet u kojem živimo i u kojem je na sceni sve nemilosrdnija upotreba čovjeka zahtijeva jasnu definiciju umjetnosti", kazao je Stepanov.

Generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture, Dragica Milić, kazala je da je zadovoljna što će bijenalna retrospektiva radova mladih likovnih stvaralaca sa prostora nekadašnje Jugoslavije biti predstavljena u Crnoj Gori koja "predstavlja jedan od reprezentativnijih segmenata jugoslovenskog likovnog nasljeđa".

"Moglo bi se reći da i istorijat mjesta na kom ovo Bijenale počinje korespondira sa idejom i konceptom večerašnje i budućih retrospektiva stvaralaštva mladih sa ex YU prostora, jer Centar savremene umjetnosti u svom temelju baštini jednu jugoslovensku osobenost koju pamtimo kao Galeriju nesvrstanih zemalja. Ta reprezentativna zbirka predstavljala je likovna dostignuća onih kultura koje nisu pripadale geopolitičkom mejnstrimu druge polovine 20. vijeka. Takva tradicija je ono što dodatno obavezuje CSU na afirmaciju alternativnih, subverzivnih i nekonvencionalnih umjetničkih praksi. To je ambijent u kom se može na pravi način realizovati ovakva izložba, tačnije predstaviti rad generacije koja ima priliku da sa istorijske distance, bez mistifikacije i bilo kakvog sentimenta, zauzme onu janusovsku poziciju jednake zagledanosti u prošlost i budućnost", kazala je Milić.

Bijenale organizuje Centar savremene umjetnosti Crne Gore u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti Cetinje i Fondacijom "Ćano Koprivica", a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Galerija

Bonus video: