Suđenje Ivanu Lakiću i Vladanu Vujoviću: Vještak tek sad našao štetu

Pred sutkinjom Suzanom Mugošom, vještak je korigovao dopunski nalaz, objasnivši da je pogrešno razumio pitanje okrivljenog Vladana Vujovića
78 pregleda 2 komentar(a)
Vladan Vujović, Foto: Vesko Belojević
Vladan Vujović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.11.2016. 12:37h

Vještak finansijske struke Dragan Ljutić konstatovao je juče u Višem sudu da je firma "Provladeks" oštećena za 101.450 eura radnjama Ivana Lakića, iako je na prethodnom glavnom pretresu negirao da je nastala šteta za tu kompaniju.

Pred sutkinjom Suzanom Mugošom, vještak je korigovao dopunski nalaz, objasnivši da je pogrešno razumio pitanje okrivljenog Vladana Vujovića.

“Na prošlom glavnom pretresu pogrešno sam razumio pitanje okrivljenog Vladana Vujovića i zato sam se pogrešno izjasnio - da ne postoji šteta za Provladeks. Pogrešno sam shvatio da je zaposleni Lakić uplatio ta sredstva i zato sam rekao da nema štete. U spisima predmeta nisam našao nijedan dokument na koji način bi Lakić vratio kredit. Akcije Provladeksa nisu smjele da se založe za privatni kredit, jer ne znam koji bi to bio interes firme. Ne postoji dokument koji bi pokazao saglasnost društva Provladeks da zalaže akcije za privatni kredit”, kazao je Ljutić.

Izvršnog direktora "Provladeksa" Lakića tužilaštvo sumnjiči da je nezakonito pribavio 101.200 eura, a suvlasnika te firme Vujovića, da mu je stvorio uslove za izvršenje krivičnog djela.

“Na osnovu ugovora o kreditu iz 2008. godine, okrivljeni Ivan Lakić i svjedok Branka Radonjić bili su dužni da vrate 107.000 eura kredita u roku od šest mjeseci. Primanja Lakića su bila po osnovu administrativne zabrane i iznosila su 1.000 eura, a Radonjić još manje. Tako da iz redovnih primanja nisu mogli da vrate kredit, niti bi banka mogla da im odobri kredit. Lakić je založio akcije Provladeksa kao sredstva, a novac je podigao sa računa i na taj način je oštetio firmu Provladeks i stekao protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 101.250 eura. Kako nije mogao da vrati uzeti kredit, došlo je do njegovog reprogramiranja”, tvrdi vještak .

Bonus video: