Robijaši tuže tužilaštvo za oduzete telefone

“Razumijemo pravo tužilaštva da nam u okviru istrage oduzme telefone, ali ne i da nam ih zaplijene bez ikakve potvrde”...
58 pregleda 24 komentar(a)
ZIKS teretana, Foto: Boris Pejović
ZIKS teretana, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.11.2016. 19:48h

Robijaši iz Poluotvorenog odjeljenja spuškog zatvora najavili su da će tužiti podgoričko Više tužilaštvo, jer su im navodno nezakonito oduzeti mobilni telefoni.

Njima je dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona.

Pretresi soba i oduzimanje stvari uslijedilo je nakon ubistva Dalibora Đurića upravo u tom dijelu ZIKS-a, a to je navodno učinjeno po nalogu višeg državnog tužioca koji rukovodi istragom.

“Razumijemo pravo tužilaštva da nam u okviru istrage ubistva oduzme telefone zbog vještačenja, ali ne i da nam ih zaplijene bez ikakve potvrde. Niko od nas nije dobio potvrdu o oduzetim stvarima, nikome nije objašnjeno na koji način će nam nadoknaditi štetu, jer smo svi imali kredite na tim brojevima”, tvrdi jedan od zatvorenika.

Objasnio je da su osuđenici u tom paviljonu dan nakon Đurićevog ubistva bili zaključani u sobama i da im nije bilo dozvoljeno da ih napuštaju.

“Nismo se bunili zbog toga, jer smo znali da se uviđaj mora nesmetano završiti. Ne bi se bunili ni zbog ovoga da je to urađeno na zakonit način, ali nije. Zbog toga smo 11. oktobra pokrenuli štrajk, tražeći da nam vrate telefone. Štrajkovali smo samo par sati, jer je načelnik Kazneno-popravnog doma došao u Poluotvoreno odjeljenje, objasnio nam da uprava zatvora nema ništa sa oduzimanjem telefona i prenio njihov stav da će nam odboriti unošenje novih telefona”, tvrdi robijaš.

Zatvorenici nijesu precizirali kada će pokrenuti postupak protiv Višeg tužilaštva.

Đurić je 22. septembra likvidiran hicem iz snajpera, dok se nalazio u otvorenoj teretani tog dijela spuškog zatvora. Napadač je na njega pucao iz šumarka udaljenog nešto više od sto metara.

Kotorani Dejan Pavićević (44) i Miloš Trbo (30) uhapšeni su nekoliko sati kasnije.

Tužilaštvo ih je naknadno osumnjičilo da su obezbijedili prevoz ubici, prenosili poruke i uništavali tragove i dokaze o likvidaciji zatvorenika.

Đurić je deseta žrtva rata kotorske mafije, koji bukti od kraja 2014. godine, nakon što je u Španiji ukraden tovar od 200 kilograma kokaina. Među mrtvima istražitelji su evidentirali i slučajne žrtve.

Bonus video: