Priznanje “Odjecima” na festivalu u Aranđelovcu

Predstavi u režiji Gorana Bjelanovića dodijeljena je Specijalna nagrada za razvoj pozorišnog izraza na festivalu “Šekspir u nama”
192 pregleda 0 komentar(a)
predstava Odjeci
predstava Odjeci
Ažurirano: 09.11.2016. 15:31h

Predstavi Bjelopoljskog pozorišta “Odjeci”, koju je po motivima drame “Čas” Ežena Joneska adaptirao i režirao Goran Bjelanović, dodijeljena je Specijalna nagrada za razvoj pozorišnog izraza na 12. Pozorišnom festivalu “'Šekspir u nama”, koji je održan u Aranđelovcu od 1. do 6. novembra.

Ovaj festival ima takmičarski karakter i publika svojim glasovima bira najbolju predstavu. Nagradu publike osvojila je predstava ‘’Aveti’’ po tekstu Henrika Ibzena, u režiji Andreja Nosova, rađena u koprodukciji Grada teatra Budva, Bitef teatra i Festivala MESS iz Sarajeva. Na festivalu su učestvovale i predstave ‘’Buzdovan’’ Kruševačkog pozorišta, ‘’Ubi me kurje oko“ rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta i trupe Balkan novi pokret, ‘’Julije Cezar“ - koprodukcija Somborskog narodnog pozorišta, Grada teatra Budva i Centra za kulturu Svilajnac.

Reditelj Goran Bjelanović je kazao da je izuzimajući bjelopoljsku sve predstave radili moćni nacionalni teatri, udružujući po dvije, pa i tri ustanove radi finansiranja i realizacije predstava.

“U takvoj konkurenciji dobiti Specijalnu nagradu za razvoj pozorišnog izraza značilo je preskočiti granicu i mogućeg i nemogućeg”, kazao je Bjelanović i dodao da je to još jedan u nizu dokaza da je više nego sazrelo vrijeme da bjelopoljsko pozorište konačno dobije i profesionalni status, za šta ohrabruje snažna podrška ministra kulture Pavla Goranovića, kao i inicijativa i podrška predsjednika Opštine Bijelo Polje, Aleksandra Žurića i direktora Centra za kulturu Bijelo Polje, Abaza Dizdarevića.

On je istakao da bez profesionalizacije bjelopoljskog teatra, ova najnovija kao i mnogobrojne nagrade u prebogatoj tradiciji pozorišnih poslenika iz grada pod Obrovom, biće samo najava i ohrabrenje za nova uzaludna mučenja.

Glumac Predrag Vukojević je podsjetio da je predstava “Odjeci” i do sada više puta nagrađivana na brojnim festivalima.

“Ovu predstavu očekuje dug pozorišni život. Apsurdi koje živimo i o kojima govorimo u predstavi, dodatna su inspiracija za umjetnički izraz kroz koji pravimo otklon od nimalo ružičaste stvarnosti”, kazao je on.

Glumica Slađana Bubanja kazala je da je, pored velikih imena kakvi su Sergej Trifunović, Mirjana Karanović, Saša Torlaković i drugi na nju poseban utisak ostavila aranđelovačka publika, koja nas je na kraju predstave ispratila gromoglasnim i dugim aplauzom.

“Uostalom, pozorište postoji zbog publike. Naravno, imponuje i to što je naša predstava na ovom festivalu dobila Specijalnu nagradu za razvoj pozorišnog izraza i izuzetno dobre ocjene pozorišnih kritičara”, kazala je Bubanja i dodala da je ovo bio divan način da se predstavi Bijelo Polje i Crna Gora.

Bonus video: