Kako se smiriti u samo dva udaha

Ovo je šest jednostavnih vježbi koje će vam pomoći smiriti živce
160 pregleda 0 komentar(a)
meditacija, Foto: Shutterstock
meditacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.11.2016. 10:15h

Cilj meditacije nije da kontrolše vaše misli, već da zaustavi misli koje kontrolirašu vas.

Ovo je šest jednostavnih vježbi koje će vam pomoći smiriti živce. Sve ove vježbe uključuju disanje, i sve su istestirane i djeluju. Ove vježbe vježbajte 5-10 puta zaredom, fokusirajte se na ono što vas usrećuje i nakon nekog vremena vidjet ćete kako se sami možete lako smiriti.

OSNOVNO PRAVILO ZA VJEŽBE DISANJA, KAKO BI UKLONILI STRES:

Sjedite, izravnajte leđa, opustite se i zamislite nešto lijepo, vama pozitivno.

ZA BRZO SMANJIVANJE STRESA:

Uzmite kratke, relativno duboko udahe. Zatim zadržite dah 4 sekunde i izdahnite polako i potpuno. Sada pričekajte 5 sekundi, a zatim udahnite ponovo.

KAKO BI SE OPUSTILI I MALO PROČISTILI MISLI:

Stavite jednu ruku na čelo, a drugu na stražnju stranu glave. To će pomoći ojačati protok krvi u tim dijelovima glave, a pomaže u smanjenju napetosti. Ostavite ruke u tom položaju, udahnite i izdahnite ravnomjerno, s malom odlaganjem između udaha i izdaha.

DA SMIRITE ŽIVCE:

Udahnite duboko, a zatim izdahnite jako kroz malo otvorena usta kao na slici. Kad izdišete, puštajte zrak u malim “porcijama”, tako što ćete zamišljati kako polako izbacujete stres iz sebe.

Ovdje trebate izvesti vještačko zijevanje. Otvorite usta najšire koliko možete sve do tačke u kojoj možete osjetiti pritisak na donjoj vilici, dišite ravnomjerno. Trebali biste osjetiti kako se pluća ispunjavaju zrakom. Zadržite dah na 2 sekunde, a zatim pažljivo i ravnomjerno izdahnite.

Duboko dišite i bez zadržavanja vazduha, neka izađe iz otvorenih usta u obliku slova O. Usne trebaju formirati krug. Izdahnite vazduh u dijelovima. Prvi dio izdaha treba biti najduži, a svaki sljedeći treba sadržavati sve manje i manje zraka. Nakon što ste u potpunosti izdahnuli zrak van, pričekajte 5-10 sekundi, a zatim ponovite vježbu disanja.

Bonus video: