Čelan: Crnogorski karate imaće predstavnika na OI u Tokiju

"Crnogorci su rođeni za karate. Pravi su borci, brzi i inteligentni. Bilo je velikih šampiona, a i sada u crnogorskoj selekciji imala kvalitetnih takmičara i velikih talenata", kazao je Čelan agenciji MINA.
71 pregleda 0 komentar(a)
Stjepan Čelan, Foto: Wkf.net
Stjepan Čelan, Foto: Wkf.net
Ažurirano: 08.11.2016. 16:40h

Crnogorski karate imaće svog predstavnika na Olimpijskim igrama (OI) u Tokiju, dok će iz regiona učestvovati bar četiri ili pet takmičara, smatra generalni sekretar Evropske karate federacije (EKF) Stjepan Čelan.

On je ubijeđen da će karate imati status olimpijskog sporta i poslije Igara u Tokiju.

"Crnogorci su rođeni za karate. Pravi su borci, brzi i inteligentni. Bilo je velikih šampiona, a i sada u crnogorskoj selekciji imala kvalitetnih takmičara i velikih talenata. Dobro se radi i siguran sam da će to dati još bolje rezultate. Vjerujem da će Crna Gora imati bar jednog, nadam se i dva, predstavnika u Tokiju", kazao je Čelan agenciji MINA.

On smatra da karatisti sa prostora bivše SFR Jugoslavije nijesu ostvarili očekivani rezultat na Svjetskom prvenstvu (SP) u Lincu, ali da očekuje da će se dobar rad isplatiti već na prvom narednom takmičenju.

"Nijesmo blistali na SP. Naši protivnici su napravili skok, a mi idemo sigurnim putem. Oni će se umoriti za dvije ili tri godine, a mi ćemo nastaviti da idemo gore. Uvjeren sam da pravi rezultati tek dolaze i da će kruna biti na OI u Tokiju. Vjerujem da će tamo biti četiri ili pet takmičara iz naše regije", rekao je Čelan.

On je kazao da su takmičari iz regiona kvalitetnii da je što se tiče karatea dobro što je došlo do razdvajanja.

"Naša regija, Balkanski savez i države nama bliske, rade ozbiljno i idemo ozbiljno naprijed, ne u skokovima. Kada se skače ide se gore-dolje, ostvari se uspjeh i nestane. Mi radimo kvalitetno, temeljno i sistematski. Svi su se napeli i daju sve od sebe, u Lincu je rezultat izostao, ali će projekat dati rezultat za godinu ili dvije", kazao je Čelan.

On je naglasio da ga raduje dobra saradnja karate saveza u regonu.

"Mi smo u karateu prijatelji i saveznici. To lijepo zvuči, ali je još bolje kada se to sprovode na djelu", kazao Čelan.

On smatra da karate očekuje velika borba za opstanak u olimpijskoj porodici, ali i da je ubijeđen u povoljan ishod.

"Predsjednik Antonio Espinoza je izuzetno pametna osoba, njegovi potezi su vrhunski. On je pravi majstor, gotovo sam sto odsto siguran da će karate ostati u olimpijskoj porodici i nakon Tokija. Mi to zaslužujemo. Siguran sam da bi nas, da smo posljednjih 15 godina bili olimpijski sport kao neki drugi, bilo trostruko više. A i sada smo najbrojniji", kazao je Čelan.

On je kazao da od kada je Espinoza na toj funkciji karate nije sport privilegovanih i da su i ostale države počele osvajati medalje.

"Ranije su karateu bili ljudi koji nijesu njegovi ljubitelji, već su tu bili zbog neke koristi. Mnogi su mislili da je i naš predsjednik takav, ali nije. Napravio je totalnu reformu, promijenio je predsjednike sudijskih i sportskih komisija. Podmladio je i pojačao komsije. Radi se intenzivno. Pomaci su mali, ali je rad veliki i daće rezultat", kazao je Čelan.

On smatra da u karateu još ima sebičnih ljudi, ali da ih je malo.

"Oni nama služe kao primjer kakvi ne smijemo biti. Bog ih je zato i stvorio", rekao je Čelan.

On je, komentarišući sistem kvalifikacija za Oi u Tokiju, kazao da to rješenje nije najsrećnije napravljeno.

"Spojene su neke kategorije, nije najsrećnije napravljeno, ali je moralo biti tako da ne bi mjenjali sistem na Evropskom i svjetskim prvenstvima. Pošto vjerujemo da ćemo biti i na OI 2024. i da će se prihvatiti sve naše kategorije, insistirali smo da budu i kate. Nijesmo željeli da izbacimo kate, jer su one jedan dio sporta", kazaao je Čelan.

On je funkciju generalnog sekeretara EKF izabran početkom decembra 2013. godine.

"Kada sam dobio ponudu da budem generalni sekretar konsultovao sam se sa jednim prijateljem. Rekao mi je da prihvatim ponudu, ali da nikada ne zaboravim odakle dolazim i da sam Sloven. Toga se i držim", kazao je Čelan.

On je karateu od 1967. godine, nastupao je za zagrebački Tempo, a 1971. osnovao je Karate klub Student u kojem se posvetio trenerskoj karijeri.

Decembra 1995. godine prvi put je izabran za predsjednika Hrvatskog karate saveza, a nakon toga je još četiri puta bio reizabran na tu funkciju.

Bonus video: