"ANTIBIOTIKE NE DAVATI NAKON ZAHVATA"

Zbog superbakterija SZO savjetuje samo pranje, a ne brijanje prije operacija

Stručnjaci SZO-a sugerišu samo podrezivanje dlaka kako bi se olakšao pristup mjestu na kojem će se obaviti operativni zahvat. Uz to SZO od bolnica traži da prestanu propisivati antibiotike pacijentima nakon operacije kao rutinsku preventivnu mjeru
56 pregleda 0 komentar(a)
operacija, Foto: Shutterstock
operacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2019. 21:26h

Pacijente koji će biti podvrgnuti operativnom zahvatu ne bi trebalo brijati, kako je dosad bila praksa, već ih samo uputiti da dobro operu dio tijela na kojem će se obaviti operacija, uz davanje antibiotika prije i za vrijeme zahvata koji će spriječiti infekcije, ali ne i nakon zahvata, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Naučnici su ustanovili da se brijanje dijelova tijela prije operativnog zahvata organizam izlaže većem broju infekcija, stoji u saopštenju SZO-a.

Djelovi tijela poput glave, prepona, ruku... rutinski se briju prije operacije već decenijama.

"Uklanjanje dlaka s dijela tijela na kojemu će se obaviti operativni zahvat povećava rizik od mikroskopskih posjekotina, kao i od rezova", koji otvaraju put ulasku opasnih mikroba u organizam, kaže stručnjak SZO-a Ed Kelley.

U skladu s novim smjernicama svjetske organizacije čiji je cilj spriječiti širenje potencijalno smrtnonosnih infekcija koje nastaju kao posljedica zaraze superbakterijama u bolnicama i klinikama širom svijeta, potrebno je voditi računa o savršenoj čistoći i higijeni, kao i o opreznom davanju antiinfektiva.

Kada se govori o higijeni i čistoći, savjet se odnosi na pacijente, koji bi se prije operacije trebali okupati ili istuširati, a stručno osoblje mora proći kroz uobičajeno precizno pranje ruku.

Stručnjaci SZO-a sugerišu samo podrezivanje dlaka kako bi se olakšao pristup mjestu na kojem će se obaviti operativni zahvat. Uz to SZO od bolnica traži da prestanu propisivati antibiotike pacijentima nakon operacije kao rutinsku preventivnu mjeru.

Naime, tu vrstu lijekova treba propisati isključivo ako se nakon operacije razvila upala. Ograničeno propisivanje antibiotika usporilo bi razvoj bakterija koje su otporne na takve lijekove. Upravo suprotno, SZO savjetuje da se pacijentima antibiotici daju dva sata prije operacije i za vrijeme operacije.

Po podacima WHO-a oko 11 posto pacijenata u siromašnim zemljama infekciju 'zaradi' za vrijeme operativnog zahvata.

U afričkim zemljama, petini žena podvrgnutih carskom rezu rana se inficira tokom zahvata. Iako nema međunarodnih statističkih podataka o infekcijama koje se jave nakon operacije, SZO procjenjuje da su svake godine u opasnosti milioni života, do čega dolazi zbog rezistentnosti organizma na antibiotike.

Zbog takvih komplikacija u Sjedinjenim Državama pacijenti svake godine u bolnicama provedu 400.000 dodatnih dana, što stoji 900 miliona dolara.