SZO ženama savJetuje dvostruko češće kontrole za vrijeme trudnoće

Među smjernicama su i savjeti o mučninama i povraćanju za vrijeme trudnoće, bolovima u leđima i konstipaciji
0 komentar(a)
Trudnica i doktor, Foto: Shutterstock
Trudnica i doktor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.11.2016. 11:55h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) revidirala je smjernice o prenatalnoj njezi za trudnice, objavivši da bi za vrijeme trudnoće trebale iči kod pružaoca zdravstvenih usluga dvostruko češće nego što se dosad savjetovalo, prenosi Reuters.

Više posjeta ginekologu, ljekaru opšte prakse, fizijatru, biohemijskoj laboratoriji, savjetniku za ishranu i sličnim stručnjacima doprinijeće smanjenju perinatalne smrtnosti, što će, pretočeno u brojke, značiti 08:00 mrtvorođenčadi manje na 1000 porođaja, stoji u saopštenju SZO-a.

Prošle je godine oko 303.000 žena u svijetu umrlo od komplikacija u trudnoći, 2,7 miliona novorođenčadi umrlo je u prvih 28 dana života, a mrtvo je rođeno 2.6 miliona beba.

SZO je donijela 49 novih smjernica koje se odnose na način ishrane, fizičku aktivnost, pušenje, krvne testove, vakcinisanje protiv tetanusa, korišćenje ultrazvuka i probleme koje može prouzrokovati malarija.

Među smjernicama su i savjeti o mučninama i povraćanju za vrijeme trudnoće, bolovima u leđima i konstipaciji.

Među preporukama za trudnice je i uputstvo o uzimanju 30 do 60 miligrama gvožđa i 0,4 miligrama folne kiseline tokom trudnoće.

"Više kontakata i više kvalitetnijih kontakata između trudnica i pružaoca zdravstvenih usluga, odnosno njihovih ljekara olakšaće shvatanje i usvajanje preventivnih mjera, otkrivanje potencijalnih rizika na vrijeme, smanjenje mogućih komplikacija te apostrofirati nejednakosti kada je zdravstvena zaštita u pitanju", rekao je direktor Odeljenja SZO -a za zdravlje majki i trudnica, Anthoni Costello.

Bonus video: