Zbog napada na zatvorske čuvare osuđeni ukupno na 35 godina robije

Gotovo godinu nakon incidenta spuški čuvari su optuženi. Pred istom sutkinjom, u toku je postupak čuvarima, optuženim da su sredinom januara prošle godine mučili deset osuđenika
1509 pregleda 7 komentar(a)
napad na zatvorske čuvare, Foto: Jelena Jovanović
napad na zatvorske čuvare, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 08.11.2016. 11:09h

Viši sud potvrdio je presudu danilovgradskog Osnovnog suda, kojom je sutkinja Sonja Keković devetoricu bivših i sadašnjih robijaša osudila na ukupno 35 godina zatvora zbog napada na zatvorske čuvare, januara 2015.

Vijeće sudija Višeg suda kojim je predsjedavala Milenka Žižić, ocijenilo je da je Keković pravilno odmjerila kazne optuženima, pa su Goranu Vukčeviću, Srđanu Vujoviću i Vladimiru Zindoviću potvrđene jedinstvene kazne od po pet godina robije zbog napada na službeno lice i nanošenje teških tjelesnih povreda.

Potvrđenom presudom po dva mjeseca zatvora manje dobili su Dejan Dedić i Luka Lučić, a na po dvije godine i sedam mjeseci zatvora osuđeni su zatvorenici Mirko Kontić, Dejan Parađina, Milivoje Spasojević i Petar Damjanović, koji se terete “samo” za napad na službeno lice.

Vijeće tog suda ocijenilo je da su tako odmjerene kazne adekvatne težini učinjenih krivičnih djela i ličnosti okrivljenih: “Pa i ovaj sud nalazi da će se ovako izrečenim kaznama zatvora, ostvariti svrha kažnjavanja...”, piše u odluci Višeg suda.

Na prvostepenu presudu Viši sud dobio je 12 žalbi, ali su sve odbijene kao neosnovane. Devetorici bivših i sadašnjih zatvorenika sudilo se pod optužbom da su sredinom januara prošle godine u paviljonu B spuškog zatvora napali službenike ZIKS-a Miloša Prelevića, Bobana Nikčevića, Ivana Popovića, Vuka Ivanovića, Predraga Radulovića i Radomira Boškovića.

Gotovo godinu nakon incidenta i spuški čuvari su optuženi. Pred istom sutkinjom, u toku je postupak čuvarima, optuženim da su sredinom januara prošle godine mučili deset osuđenika.

Istražitelji ćute o prijetnjama sutkinji danilovgradskog suda

Istražitelji od maja 2016. godine nisu saopštili da li su ispitali prijetnje koje je sutkinja Keković dobijala na Fejsbuku nakon presude robijašima. Iz polciije nijesu odgovorili što su u tom slučaju preduzeli.

Kekovićevoj su na Fejsbuku prijetili prijatelji optuženih za napad na spuške čuvare.

"Sudiji treba dobra kazna da joj ne pada na pamet da živi, a kamoli da više sudi, ako se ne stane ovome na kraj, opet će isto biti”, napisano je tada sa profila Petar Mušović.

On je tako komentarisao tekst “Robijašima 35 godina za napad na čuvare”, koji je njegov prijatelj podijelio na svom zidu.

Na istom profilu bivši robijaš Alen Kiko Ahmetagić, napisao je i da “treba zapaliti” spuške čuvare koji su se u januaru 2015. godine sukobili sa robijašima.

"Treba zapaliti te sise, ugasiti im dom”, napisao je Ahmetagić.

Iz Udruženja sudija Crne Gore tada su osudili prijetnje upućene sutkinji i pozvali policiju i tužilaštvo da tom slučaju posvete punu pažnju.

Bonus video: