Građani Bara se ne osjećaju bezbjedno

"Poslije svakog ubistva se dešavaju fikcije u Baru, dolaze pojačane policijske ekipe koje po lokalima pretresaju mirne građane. Definitivno je ovdje nedovoljno profesionalno angažovanje, nedovoljno brojno prisustvo policije. Šta ćete vi uraditi da se ubuduće ubice sa elementima inostranosti ovdje ne osjećaju sigurno, jer u suprotnom ne vidim svrhe da postoji CB Bar i policija", rekla je Jonica
143 pregleda 23 komentar(a)
Miloš Radulović SO Bar, Foto: Anto Baković
Miloš Radulović SO Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 07.11.2016. 19:59h

Skupština Opštine Bar izražava zabrinutost zbog aktuelne bezbjednosne situacije u Baru koja nije na zadovoljavajućem nivou. MUP-u i Upravi policije SO preporučuje da kroz organizaciono, tehničko i kadrovsko jačanje CB Bar obezbijede uslove da CB Bar može u punom kapacitetu obavljati poslove na zaštiti javnog reda i mira, kao i bezbjednost građana Bara, zaključila je jednoglasno SO Bar na vanrednoj sjednici sazvanoj povodom narušene bezbjednosne situacije u gradu, odmah nakon ubistva Ivana Labana prošlog ponedjeljka.

U zaključcima koje je inicirala Snežana Jonica (SNP), a uobličio Kolegijum predsjednika SO, ukazuje se na potrebu preduzimanja pojačanih profesionalnih mjere i aktivnosti Uprave policije na otkrivanju počinioca teških krivičnih djela na teritoriji ove opštine, kao i na potrebu preduzimanja niza preventivnih aktivnosti, "a naročito kontinuirane kontrole bezbjednosno interesantnih lica“ koja treba da dovedu do smanjenja kriminaliteta „i učine Bar bezbjednom sredinom za građane, a nesigurnom lokacijom za kriminalce".

Jednoglasnoj podršci zaključcima prethodila je četvorosatna rasprava o informaciji o bezbjednosnoj situaciji u opštini, koju je podnio načelnik CB Bar Miloš Radulović.

Ističući iznenađenje što pred odbornicima nema predstavnika sudstva i tužilaštva "sa kojima CB u Baru ima odličnu saradnju", jer "za bezbjednost građana nije dovoljna samo policija", Radulović je ocijenio da trenutna bezbjednosna situacija u gradu "nije na zadovoljavajućem nivou" zbog četiri ubistva u posljednja tri mjeseca "počinjena od strane nepoznatog izvršioca".

"Iako je tema mučna, kompleksna i teška, nemam šta da krijem ni u svom, ni u radu mojih službenika koji je maksimalno profesionalan. Moje kolege i ja osjećamo zabrinutost građana, ona je apsolutno opravdana. Siguran sam da i pored svega toga ne mogu biti zanemareni radni rezultati crnogorske policije i CB Bar u zaštiti građana i imovine. Nastavićemo maksimalno čestito i odgovorno, ako neko misli da može bolje, neka izvoli", naveo je Radulović.

On je najavio pojačano prisustvo policije na ulicama grada, pojačan nadzor saobraćaja i kadrovsku ispomoć iz drugih jedinica UP, dodajući da sve dobre aktivnosti i rezultati barskih policajaca "ostaju dijelom po strani zbog počinjneih najtežih krivičnih djela-ubistava" - 6. avgusta prekoputa zgrade policije ubijen je Božidar Tomašević, 7. septembra u Ulici Jovana Tomaševića Željko Vukoslavčević, 14. septembra u Šušanju Slavko Peković i Laban 31. oktobra kod sportske sale.

"Analize govore da su sva četiri ubistva unaprijed dobro planirana, veoma profesionalno realizovana, bez ostavljenih tragova na mjestu izvršenja, što nam otežava rasvjetjljavanje. Većinu slučjeva odlikuje nesumnjivo element inostranosti, zbog čega aktivno sarađujemo sa kolegama iz regiona. Uvjeravam vas da preduzimamo sve mjere i radnje da sva krivična djela rasvijetlimo, na najvećem mogućem profesionalnom nivou. Kao potvrda teze da je za rješavanje planiranih likvidacija potreban duži predani rad, svjedoči i zadnje ranjavanje OgnjenaTukića u subotu u Baru koje smo riješili istog dana iako je Tukić odbio da sarađuje", kazao je Radulović.

U istom nivou su i dva riješena pokušaja ubistva ove godine - 20. februara u Dobroj Vodi kod hotelka "Šejla" i 5. maja u Baru kod "Lazara" gdje je policija "brzo procesuirala izvršioce". Navodeći da CB Bar ima kapacitete da riješi najteža krivična djela, Radulović je kazao da su rasvijetlili svih pet ubistava u Baru u prošloj godini, "te najveći dio ubistava od ranije".

"I 23.maja 2013. je bila sjednica SO Bar sa istim dnevnim redom, i tada sam bio jedini predstavnik državnih organa. Podsjećam da sam vas i tada pozvao na saradnju, bojim se da je to ostala prazna priča. Apelujem odavno da se Bar pokrije video nadzorom, no, tu se ništa nije desilo", rekao je načelnik CB Bar čiju su inicijativu za video nadzor potom podržali predsjednici Opšine i SO Bar dr Zoran Srzentić i Radomir Novaković.

Radulović je naglasio da ne postoji službenik CB Bar "koji odaje tajne kriminalcima", dodajući da je u gradu sada nedovoljno videokamera, a da u CB Bar nedostaje službenika određenih profila i po sistematizaciji "što će ubrzo biti riješeno najavljenim popunjavanjem sastava školovanim policajcima".

"Godinama skrećem pažnju starješinama da nam u Baru po sistematizaciji nedostaje policajaca, mi više nemamo stanice policije u Sutomoru, Ostrosu i na Virpazaru. Brojčani nedostatak, naročito u sezoni, rješavano pojačanim angažmanom naših službenika i pozivanjem Posebne jedinice policije. Ističem da nijedan barski policajac od početka godine do danas nije koristio odmor. Javnosti radi, ističem da su borba protiv narkotika i privrednog kriminala centralizovani i ja nad njima u CB Bar, iako odlično sarađujemo, nemam ingerencije, što je teško da objasnim", istakao je Radulović.

Od početka godine do danas, kako je naveo, u Baru su počinjena 483 krivična djela (KD), 457 opšteg i ostala iz privrednog kriminaliteta, što je u odnosu na uporedni period 2015. više za 67 djela. Od ukupnog broja KD, nepoznati su izvršioci u 272, a otkriveno su u 114 djela. Krvnih delikata je bilo 36, od toga pet ubistava, sedam puta su paljeni automobili. Krađa je bilo 222, od kojih su rasvijetljene 92, a od 18 razbojništava, riješeno je 11.

"U sklopu preventivnih aktivnosti, za deset mjeseci ove godine obavili smo brojne pretrese, racije i kontrole lica i vozila, pronašli i oduzeli 40 komada oružja mahom od bezbjednosno interesantnih lica, u 55 slučajeva pronašli psihoaktivne supstance. Nismo imali veća narušavanja javnog reda i mira. U saobraćaju je smanjena smrtnost, to je rezultat naših velikih preventivnih aktivnosti, sankcionisali smo i procesuirali 1.320 vozača koji su vozili alkoholisani", dodao je Radulović.

Dejan Đurović (DF) je rekao da nema policajca na Virpazaru "ali zato ima svaki dan da nadgledaju proteste bivših radnika koji traže zakinuta prava mirnim protestima".

Jonica (SNP) je poručila da su lokacije ubistava u Baru "prst u oko državi i poruka da se ubice osjećaju sigurnim".

"Treba li da ubiju nekog u zgradi policije, pa da shvatite da je ovo napad na insitucije, jer znaju da nema nikoga ko se trudi da ih zaustavi. Drugačije ne mogu opisati ubistva pored zgrade policije ili pored stotinu policajaca kod sportske sale. Na današnji dan se nijedan roditelj ne osjeća bezbjednim za svoje dijete u Baru, ni pred školom, ni na utakmicu, ni na korzo da ode. Poslije svakog ubistva se dešavaju fikcije u Baru, dolaze pojačane policijske ekipe koje po lokalima pretresaju mirne građane. Definitivno je ovdje nedovoljno profesionalno angažovanje, nedovoljno brojno prisustvo policije. Šta ćete vi uraditi da se ubuduće ubice sa elementima inostranosti ovdje ne osjećaju sigurno, jer u suprotnom ne vidim svrhe da postoji CB Bar i policija", rekla je Jonica.

Srzentić zahvaljivao glasačima DPS

Opozicione odbornike je ogorčio nastup predsjednika Opštine dr Zorana Srzentića koji je svoju diskusiju o bezbjednosnoj situaciji u gradu otvorio zahvaljivanjem glasačima DPS na ostvarenom dobrom rezultatu partije na minulim izborima.

Đurović, Aleksandar Rakočević (Demos) i Jonica su ocijenili da se radi o neprimjerenom gestu u kontekstu ove rasprave, na što se dr Srzentić branio da se na sjednici do tada "pričalo o svemu, samo ne o temi".

Bonus video: